O tipografie din București a refuzat să tipărească afișe despre violența împotriva comunități LGBT. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat și va lua o decizie

0
1604
Pixabay

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a sesizat după ce o tipografie din București a refuzat printarea unor afișe care conțineau mesaje despre violența împotriva comunități LGBT.

Reprezentanții tipografiei au invocat motive ce țin de libertatea conștiintei, spunând că nu vor să promoveze astfel de mesaje.

Oana Dorobanțu, activistă pentru drepturile persoanelor LGBT, a vrut să printeze 500 de afișe pe care să le împartă la marșul pentru siguranță femeilor, potrivit ProTV.

Inițial, tipografia îi făcuse o ofertă, însă după ce a transmis pe mail conținutul ce urma să fie printat, a primit un răspuns în scris prin care era anunțată că operatorul refuză să printeze pliantele, arată sursa citată.

„Am primit un mail foarte brusc, care spunea că nu mai putem printa un pliant și pentru nelămuriri să sunăm la un număr de telefon. Am sunat, am vorbit, inițial era un acord, apoi această persoană și-a arătat dezacordul cu mișcarea lesbienelor și inclusiv acele remarci pe care le-a făcut că ar fi împotrivă firii.

Pliantul respectiv vorbea despre forme de violență împotrivă lesbienelor deci nu erau imagini, nu era propagandă, totul vine din cercetare și din experiența lesibienelor din București care l-au compilat”, a precizat Oana Dorobanțu.

Managerul tipografiei motivează refuzul pe considerente legate de libertatea de conștiință.

Bogdan, manager tipografie:„ Atunci când am verificat textul respectiv, și carei comunități se adresează, mi s-a părut că mă discrimineaza pe mine, în sensul că contravine principiilor morale și creștine pe care noi le avem atat în viața personală cât și în viața de business, după care ne conducem afacerea. Nu dorim ca numele nostru să fie asociat cu acțiunile acestei comunități. ”

Tânăra se pregătește să depună o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, dar instituția s-a sesizat deja.

Decizia ce va fi luată este necunoscută, pentru că nu există un precedent în România. Se discută, pe de-o parte, despre discriminare pe baza orientării sexuale, însă poate fi invocată și libertatea de conștiință a comerciantului.

„Va fi o procedură de audiere a parților după care vom adopta o decizie. Se pune în discuție limitarea accesului la servicii a persoanelor în minoritate sexuală.

Este un caz interesant. În acest moment nu pot să vă spun dacă e discriminare sau nu pentru că m-aș antepronunța. Dreptul la servicii este garantat în condiții de egalitate pentru toți cetățenii. Au fost spețe în Europa și SUA în care instanțele au admis refuzul unui serviciu pe considerente de libertate de conștiință.”, spune președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Decizia ar urma să fie luată în următoarele două luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.