O tumoră gigant de ficat, extirpată cu succes la Spitalul Universitar de Urgenţă „Dr. Carol Davila”

O tumoră gigant de ficat de dimensiune 23/20 cm, cântărind 4,7 kg a fost extirpată cu succes, în data de 4 iulie, în Blocul operator al Secţiei Chirurgie generală I din Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ‘Dr. Carol Davila’.

Pacientul, în vârstă de 63 de ani, cunoscut cu Diabet zaharat tip II şi Hipertensiune arteriala, fără a acuza, în antecedente, probleme hepatice, s-a adresat, în urma cu trei săptămâni, unui serviciu de gastro-enterologie datorită unei anemii severe şi scădere ponderală importantă, determinată de imposibilitatea unei alimentării corecte. În urma examenelor clinice şi paraclinice, s-a identificat şi diagnosticat o formaţiune hepatică, simptomatologia descrisă anterior fiind determinată de consecinţa efectului de masa generat de formaţiunea tumorală.

Intervenţia chirurgicală, care a durat aproximativ şapte ore, a fost realizată de o echipă medicală condusă de Colonel medic dr. Liviu Mosoia – Plăviciosu, medic primar Chirurgie generală şi specializare în Chirurgia hepatică şi Transplant.

Protocolul operator a constat în adoptarea unei tehnici chirurgicale complexe, deoarece volumul impresionant al tumorii nu a permis mobilizarea ficatului ca în operaţiile standard. Secţionarea ţesutului hepatic s-a realizat după ridicarea ficatului de pe faţa anterioară a venei cave inferioare cu ajutorul unei benzi, manevră ce a permis controlul vascular profund şi secţionarea anatomică a ficatului, ulterior putându-se elibera tumora de organele abdominale din jur şi îndepărtarea acesteia din cavitatea abdominală.
Evoluţia post operatorie a fost progresiv favorabila, pacientul fiind externat în cursul zilei de 12 iulie 2019.

Aceasta a fost cea mai mare tumora dintre cele trei de acest gen, operate, anul acesta, de aceeaşi echipă medicală, toate formaţiunile tumorale hepatice având diametru de peste 18 – 20 cm. Alte două cazuri au fost declarate ca inoperabile, ca urmare a complicaţiilor hepatice generate de extensia tumorală.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati