O vilă monument istoric Art Deco din proximitatea Dealului Mitropoliei se vinde cu 660.000 de euro – FOTO

O vilă monument istoric Art Deco din proximitatea Dealului Mitropoliei e scoasă la vânzare pentru suma de 660.000 de euro. Casa cu etaj şi mansardă de pe Bulevardul Regina Maria din Bucureşti a fost construită în 1929, în perioada interbelică, atunci când a avut loc un adevărat „boom” imobiliar în inima Capitalei. 

O vilă monument istoric tip Art Deco tipică Jazz Age-ului bucureștean, cu etaj și mansardă, situată pe Bulevardul Regina Maria, în inima Capitalei, se vinde cu 660.000 de euro pe platforma de imobiliare Storia.ro.

Astfel, investitorii pasionați de arhitectură, istorie și care își doresc să facă o călătorie în timp au ocazia să achiziționeze o clădire cu un potențial fantastic pe un bulevard istoric, scrie observator.ro. 

Această vilă aflată pe unul dintre bulevardele istorice cu rezonanță monarhică ale Capitalei a fost construită în 1929, în plin Jazz Age și “boom” imobiliar al Capitalei din perioada interbelică. Construcția solidă cu structură în formă de „Y” a fost ridicată în baza autorizației eliberate de fosta Primărie a Sectorului III Albastru din București, așa cum erau împărțite sectoarele, pe culori, pe vremea aceea.

Bulevardul pe care se află bijuteria Art Deco fusese trasat încă din 1893 sub numele „Maria”, în onoarea fiicei Regelui Carol și a Reginei Elisabeta. Terenul fusese achiziționat în același an al construcției, în 1929.

Foto: observatornews.ro

Pe locul ocupat azi de imobil, în 1911 erau trei parcele înguste, proprietari fiind Ioan Ionescu, Ioan Nedelcovici și un preot anonim. Spre bulevard erau dependințele din fundul curții, căci casele fuseseră construite cu intrarea din Str. Egalităței (azi Poiana Florilor), stradă tăiată oblic de bulevardul proaspăt trasat. Vila are dublă deschidere: 15 metri liniari la bulevard și 16 metri liniari la stradă secundară, mai precis Strada Gladiolelor.

Actuala stradă Gladiolelor, care la 1911 se numea „Strada Libertăței”, a fost puțin lărgită după trasarea bulevardului. Legile din domeniul imobiliar din anii ’20 favorizau construcțiile pe verticală: necesitatea de locuire în Capitală crescuse vertiginos după Primul Război Mondial, Capitala devenise un magnet pentru populația din regatul proaspăt unit și construcțiile erau impulsionate prin facilități fiscale.

Faptul că în anii ’20 Capitala se afla în plină dezvoltare imobiliară este dovedit de faptul că în proximitatea imediată a vilei nu se mai păstrează nicio cădire de la 1911, noul bulevard accelerând înlocuirea fondului construit. Primii proprietari identificați ai clădirii sunt Pănescu Constantin și Aurica care îl deținuseră prin cumpărare din 1967, pe când bulevardul se chema „George Coșbuc”.

 

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati