Oana Ozmen (deputat USR București): Decarbonizarea clădirilor, benefică pentru mediu și sănătatea românilor

Decarbonizarea clădirilor, adică reducerea emisiilor de dioxid de carbon prin utilizarea unor surse de energie regenerabile, este benefică atât pentru mediul înconjurător, cât și direct pentru sănătatea noastră, atrage atenția parlamentarul USR de Bucuresti, Oana Ozmen, într-o declarație de presă. Ea promite că va urmări cu atenție implementarea acestor măsuri, mai ales că în Planul Național de Redresare și Reziliență este prevăzută o schemă de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice de 1.170.000 (un milion o sută șapte zeci de mii) de euro.

Timp de două săptămâni, reprezentanți ai celor 197 de țări prezenți la Conferința pentru climă de la Glasgow au negociat și au agreat, la finalul acesteia, un acord. Temele care au generat cele mai multe discuții au fost: finanțarea impactului asupra țărilor în curs de dezvoltare și reducerea folosirii combustibililor fosili, precizează deputatul USR Oana-Marciana Özmen, secretar al comisiei pentru industrii și servicii.

Printre cele mai importante prevederi ale acordului se numără limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, „Nevoia de sprijin pentru o tranziție justă” – prevedere susținută în principal de țările în curs de dezvoltare, dar și „Revizuirea și consolidarea” obiectivele de reducere a emisiilor pentru 2030 până la sfârșitul anului 2022, „ținând cont de diferitele circumstanțe naționale”.

”Amintesc astfel Angajamentul Global al Metanului, demers susținut de Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii privind reducerea emisiilor provenit din metan cu 30% până în 2030. Prin respectarea acestui angajament putem contribui reducerea încălzirii globale cu 0.2 celsius până în 2050.”, mai spune deputata de București.

De asemenea, țările dezvoltate sunt îndemnate să-și dubleze cel puțin sprijinul colectiv de finanțare pentru climă pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să se adapteze la schimbările climatice.

Ce va trebui să facă România pe termen scurt și mediu?

În Planul Național de Redresare și Reziliență, în Componenta 5, cunoscută sub denumirea de Valul Renovării, Axa 2 are prevăzută o schemă de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice prin renovare integrată a clădirilor publice care are o Alocare de 1.170.000 (un milion o sută șapte zeci de mii) de euro, explică Oana Ozmen.

Deputatul USR atrage atenția că este extrem de important ca acești bani să fie cheltuiți eficient pentru a avea un impact solid și pentru a replica apoi la nivelul cât mai multor instituții și construcții rezidențiale.

”La fel de important este ca industria materialelor de construcții să respecte angajamentele privind combaterea schimbărilor climatice.”, mai spune aceasta, care completează că încurajarea productiei de materiale de constructii care sa corespunda standardelor nZEB vor ajuta procesul de eficientizare energetica a clădirilor.

”Sa nu uitam ca este necesara o atentie deosebita pe care trebuie sa o acordam zonelor naturale protejate si arhitecturii specifice, in procesul de eficientizare pana in anul 2050.

Decarbonizarea clădirilor este benefică atât pentru mediul înconjurător, cât și direct pentru sănătataea noastră, a tuturor.”, mai spune doamna Ozmen.

Aceasta promite că va urmări cu atenție ca implementarea acestor măsuri sa se realizeze potrivit calendarului propus.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati