Deputatul USR Oana Marciana Özmen oferă, pe Facebook, o lecție despre importanța și beneficiile panourilor fotovoltaice, în contextul în care ”necesitatea unei surse de energie regenerabile, protecția mediului și mai ales independența energetică, au devenit o prioritate la nivel global.” În același timp, ea amintește de programul pilot ”Termoficare de la Soare” lansat de Clotilde Armand în decembrie 2021, program care va fie extins în tot Sectorul 1.
”Ghidul săptămânal Eficiența de la A la Z propune astăzi o incursiune în universul panourilor fotovoltaice. Necesitatea unei surse de energie regenerabile, protecția mediului și mai ales independența energetică, au devenit o prioritate la nivel global.
Dar ce sunt panourile fotovoltaice?
Sunt dispozitive electrice care convertesc lumina solară în energie electrică prin fenomenul numit efectul fotovoltaic. În România unde soarele strălucește suficient tot timpul anului, instalarea unor astfel de dispozitive este nu numai rentabilă, dar ideală luând în considerare beneficiile pe care le oferă:
- Creșterea eficienței enegetice a locuinței;
- Costuri pentru încălzire reduse;
- Metodă fără impact negativ asupra mediuluI;
- Independență energetică.
𝐎𝐧-𝐠𝐫𝐢𝐝 – sistemul este racordat la rețeaua publică, astfel încât energia produsă în timpul zilei este folosită pentru consumul locuinței, iar excesul de energie produsă se injectează în rețea. În cazul în care energia solară captată de panouri pe timpul zilei nu este suficientă pe timpul nopții, aceasta va fi suplimentată din rețeaua publică (la finalul lunii se plătește doar diferența dintre energia produsă și cea consumată);
𝐎𝐟𝐟-𝐠𝐫𝐢𝐝 – sistem care asigură alimentarea cu energie a locuinței fără să depindă de sistemul public (producător propriu de energie). Prin acest sistem energia suplimentară captată este înmagazinată și folosită în timpul nopții sau în zilele înnorate. Dezavantajul ar fi riscul de a rămâne fără curent dacă sistemul nu este dimensionat și proiectat corect;
𝐇𝐲𝐛𝐫𝐢𝐝 – sistem fotovoltaic care le îmbină pe cele 2 detaliate mai sus, disponibil în mai multe variante adaptabile nevoilor fiecărui utilizator. Dezavantajul ar fi costul mai ridicat.
Dacă până nu demult perspectiva instalării unor astfel de panouri în România era inimaginabilă datorită costurilor foarte ridicate, astăzi, acest scenariu nu este doar realizabil, ci o realitate accesibilă tuturor.” a scris Oana Marciana Özmen, pe Facebook.
În acest sens, Clotilde Armand primarul Sectorului 1, a inițiat programul pilot ”Termoficare de la Soare” lansat în Decembrie 2021 în care se înscriseseră deja 400 de apartamente din cartierul Aviației la data 10 ianuarie 2022.
Programul va fi extins în toate cartierele Sectorului 1 datorită cererilor numeroase din partea locuitorilor, programul putând fi accesat din 6 Aprilie de toate asociațiile de proprietari din blocuri reabilitate termic, amintește Oana Özmen.
”Eficiența energetică reprezintă o prioritate alături de asigurarea independenței si stabilității energetice a populației, și aplaud această inițiativă inedită în România.”, mai spune deputata de București.