România nu trebuie să se abată de la țintele asumate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, iar sectorul energetic românesc trebuie să crească în condiții de sustenabilitate, prin promovarea măsurilor de eficiență energetică la scară largă și prin valorificarea producției de hidrogen, au transmis membrii Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, în cadrul unei vizite oficiale în Germania, anunță deputatul USR de București, Oana Ozmen.
Vizita membrilor grupului de lucru constituit la nivelul Comisiei pentru Industrii și Servicii în Stuttgart, capitala landului german Baden-Württember, a avut ca obiectiv consultarea și schimbul de bune practici în materie de eficiență energetică și dezvoltarea capacităților pe hidrogen.
Delegația a fost formată din 7 deputați: Oana Ozmen, Florin Alexandru Alexe, Claudiu Manta, Dumitru Mărculescu, Elena Stoica, Vlad-Piedone Popescu, Radu Miruță.
Pe parcursul celor trei zilei, membrii delegației s-au întâlnit cu următorii reprezentanți oficiali: Andre Bauman, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Mediului, Energiei și Protecției Climei din landul Baden-Württemberg și echipa domniei sale, Christine Neumann Martin – Președinta Grupului de Lucru Regional pe Probleme de Mediu, Raimund Haser – Membru al Comisiei pentru Energie și Mediu al Partidului Uniunea Creștin-Democrată (CDU), Daniel Karrais – Președintele Comisiei pentru Mediu, Energie și Climă al Partidului Liber Democrat (FDP).
Discuții aplicate despre hidrogenul verde au avut loc în orașul Esslingen, în prezența autorităților locale și furnizorilor de tehnologie, respectiv Centrul de Inovare al companiei Steinbeis.
Vizita la Camera de Comerț și Industrii din orașul Ulm și întâlnirile cu reprezentanți ai grupurilor de lucru dedicate hidrogenului au închis programul de lucru al delegației Comisiei pentru Industrii și Servicii în Germania.
Oana Ozmen a declarat: “Am avut onoarea să conduc în Germania delegația grupului pe hidrogen din cadrul Comisiei pentru Industrii, fiind desemnată de preşedintele Bende Sandor si cu acordul colegilor din grup, cărora le mulțumesc pentru implicare şi susţinere.
Cercetarea, inovarea și coordonarea autorităților în tranziția energetică pot impulsiona transformarea industriei într-una performantă, curată și sigură. Măsurile de eficiență energetică și valorificarea potențialului pe care România îl are în domeniul hidrogenului ne pot imprima direcția necesară.
Vizita de lucru a delegației Comisiei pentru Industrii și Servicii în Germania a confirmat necesitatea finanțării cercetărilor aplicate pentru hidrogen în scopul testării de prototipuri și implementării proiectelor pilot. Există înțelegere asupra aspectelor complexe care privesc tehnologiile pe bază de hidrogen, iar experții din România au o perspectivă amplă asupra domeniului. În sarcina autorităților revine soluționarea subfinanțării cercetării. Trebuie să acționăm cu prudență și curaj în același timp.
Provocările din domeniul eficienței enegetice din zonele vizitate din Germania sunt similare cu cele din România. Realizarea cu succes a renovării aprofundate a fondului imobiliar presupune flexibilitate în acordarea finanțărilor, precum și un control riguros din partea autorităților care poate prespune chiar retragerea licenței de operare a auditorului energetic în situații neconforme.
Discuțiile s-au concentrat şi pe necesitatea dezvoltării de noi tehnologii care pot atenua criza din sectorul energetic și cele vor reduce facturi plătite astăzi de consumatori.
Reprezentanții autorităților din orașul Esslingen au subliniat că furnizorii de tehnologie colaborează în mod constant cu institutele de cercetare, reușind să creeze primul cartier neutru din punct de vedere climatic cu ajutorul hdrigenului si fotovoltaicelor.
Andre Bauman, Secretar de Stat al Ministerului pentru Mediu și Protecție a Climei din landul Baden-Württember, și-a manifestat intenția de a vizita România în scopul consolidării relațiilor, acesta fiind chiar unul din obiectivele principale ale deplăsării recente.
Salut deschiderea oficialilor din Germania și mulțumesc în mod deosebit pentru sprijinul oferit domnului Radu Florea, Consul General al României la Stuttgart, precum și domnului Emanuel Ioana, consilier economic în cadrul Biroului de Promovare Comercial – Economică din Munchen”.