Oficial Comisia Europeană: ”România va primi 1,2 miliarde de euro pentru digitalizarea educației” – VIDEO

România va primi 1,2 miliarde de euro, prin PNRR, pentru digitalizarea sistemului educațional, a declarat Sonya Gospodinova, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru domeniul digital și piață internă.Declarația a fost făcută în cadrul unui eveniment dedicat educației digitale organizat la Bruxelles.

”PNRR are mai multe priorități, printre care proiectele verzi și digitalizarea. Astfel, se alocă multe fonduri pentru digitalizarea societății, iar 20% din proiectele digitale merg catre educație. România va primi 1,2 miliarde de euro pentru digitalizarea sistemului educațional”, a precizat Gospodinova, la Bruxelles.

Sursa citată menționează că educația digitală este una dintre prioritățile cheie ale Comisiei Europene, iar pandemia a accelerat această tranziție. În ultima perioadă a fost accelerată și îmbunătățirea instumentelor digitale.

În 2021, Comisia a propus ”Pact to digital decade”, a completat sursa citată.

Această inițiativă va îmbrățișa tendințele de accelerare și nevoile în creștere ale digitalizării, care au fost, de asemenea, subliniate de pandemie. Calea se bazează pe abordarea lacunelor din capacitățile digitale ale Europei, direcționând în același timp acțiuni comune și investiții la scară largă pentru a profita de beneficiile aduse de digitalizare.

România este pe locul patru ca nivel de alocare din PNRR

“46 de miliarde de euro au fost alocate educației din planurile de redresare și reziliență, echivalentul a 10% din sumele aprobate, iar România este pe locul patru ca nivel de alocare din PNRR” a declarat vicepreședintele Comisiei pentru Educație, eurodeputatul Victor Negrescu, în cadrul unui eveniment dedicat educației digitale organizat la Bruxelles

Europarlamentarul Victor Negrescu a întărit nevoia de a folosi eficient resursele europene dedicate educației din cadrul Planului de Redresare și Reziliență în cadrul unui eveniment despre educația digitală pe care l-a organizat la Bruxelles și la care au participat reprezentanți ai mediului educațional și digital din România, responsabili ai Comisiei Europene și structuri reprezentative la nivel european.

Vicepreședintele Comisiei pentru Educație din Parlamentul European a arătat că propunerea sa, integrată în poziția oficială a legislativului european, de a aloca minim 10% pentru educație din sumele aferente planurilor de redresare a fost respectată de majoritatea statelor membre, deși inițial sumele prevăzute erau mult mai mici.

”În România, am reușit, după multe eforturi și cu multă insistență, să avem acest procentaj din totalul sumelor aferente pentru educație, cu o componentă importantă dedicată digitalizării, după ce inițial s-a alocat doar 3% învățământului în cadrul PNRR. Statisticile europene arată că România a alocat 3,6 miliarde de euro educației, din care 1,2 miliarde de euro educației digitale. Dar nu este suficient doar să avem disponibile aceste sume.

Trebuie să ne asigurăm că aceste fonduri sunt utilizate în interesul actorilor din zona de educație, fie că vorbim despre cursanți, profesori, părinți sau comunitățile locale. De aceea susțin recomandarea făcută de către Parlamentul European și de Comisia Europeană ca procesul de digitalizare să fie unul inclusiv, care nu lasă pe nimeni în urmă, iar tehnologiile folosite să fie adaptate educației și, acolo unde se poate, să fie realizate local și corelate specificului național” a declarat eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu, raportor al Parlamentului European pentru educația digitală.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati