„Oglinda neagră”, ultimul spectacol în cadrul proiectului Teatru în TVR 2020

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Teatrul Nottara, anunţă ultima reprezentaţie în cadrul proiectului Teatru în TVR. Vineri, 2 octombrie, de la ora 20.30, va avea loc în Grădina TVR, spectacolul-concert „Oglinda neagră” de Cristina Juncu. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Montarea după texte de I.L.Caragiale este o poveste muzicală de Cristina Juncu, pe beat-uri de Sever Bârzan şi Iulian Sfircea. Protagonişti: Rareş Andrici, Mihaela Subţirică, Vlad Bălan, Cristina Juncu, Crenguţa Hariton, iar scenariul este semnat de Vlad Bălan şi Cristina Juncu.

Direct din cancelaria drăcuşorilor, repetent a 25361-a oară, Aghiuţă e pedepsit şi trimis pe pământ, unde aterizează în… vagonul restaurant al acceleratului 333, Oradea-Bucureşti, staţionat în clipa aceea la Băicoi. Şi aşa începe povestea. O poveste cu multă muzică şi mult umor, în care veţi redescoperi lumea nebună a lui Caragiale printre note muzicale, reinventată şi amuzant (re)consemnată de Cristina Juncu, într-o călătorie „de plăcere” braţ la braţ cu cele mai simpatice personaje din schiţele lui.

De la „amicii” Lache şi Mache care conversează la un pahar la celebrul Dl. Goe, la şi mai celebrul căţel Bubico sau la superba Mimi care face nebunii cu şeful într-un vagon CFR, „Oglinda neagră” dezvăluie lumea noastră de ieri, de azi şi dintotdeauna, cu nebuniile şi trăsnăile ei şi surprinde perfect celebrele cuvinte ale „drăcuşorului” Caragiale: „zi-le oameni şi dă-le pace!”. Dacă vreţi să vedeţi ce păţeşte Aghiuţă, când se întoarce acasă, după drăciile săvârşite pe pământ, şi de ce găseşte tot poporul drăcesc adunat în Marea Piaţă Roşie din Mijlocul Iadului şi ce pandemie e pe cale să declanşeze, veniţi să (vă) priviţi (în) „Oglinda neagră”!

Şi pentru că toate poveştile încep cu „a fost odată”, aşa începe şi povestea Cristinei Juncu. A fost odată… „o zi toridă de început de vară, când şedeam la umbra unui stejar bătrân şi scorburos din Parcul Tineretului şi meditam la ce-aş putea presta în perioada infernală pe care urma să o traversăm. Când, deodată, pământul s-a despicat în faţa mea şi, din bulboana iadului a ieşit un drăcuşor simpatic. S-a recomandat Iancu. Mi-a zis că taică-su (desigur, nu se referea la cel din ceruri) l-a trimis pe pământ să consemneze drăciile pe care le vede… Mi-a sunat cunoscut. L-am rugat să fie eroul poveştii mele. Inspiră-mă!, i-am zis. A acceptat, cu condiţia să-i împrumut opera unui anume Caragiale, care, se zice pe la ei prin împărăţie, a documentat deja multe drăcovenii. Un pact rezonabil, mi-am zis, fără vândut suflete sau alte nenorociri.

Dar de ce tocmai Caragiale?, l-am întrebat, curioasă. Cara vine din turcescul Kara, care însemnează negricios, întunecat. Iar Giale vine din grecescul Giali, care însemnează oglindă. Oglinda neagră!, zice, şi pe urmă râde: Bwahahahahaha. Aha!, am zis eu. Şi am bătut palma.”

Rareş Andrici:
Iar Caragiale? – ziceam. Da, dar este cu totul altceva. Nu m-am distrat de mult aşa. Oglinda neagră este un spectacol-jucărie, la care lucrul nu se opreşte niciodată pentru actori, atâta vreme cât suntem dispuşi să ne jucăm.

Mihaela Subţirică:

M-a bucurat foarte mult propunerea Cristinei Juncu de a face parte din acest proiect, care a venit ca o gură de aer proaspăt, după perioada de izolare. Oglinda neagră este un spectacol-concert, plin de poveşti spuse în cântece compuse de Cristina, cu mult umor, care te umplu de bună dispoziţie, atât de necesară, în special acum. Pentru mine, este o experienţă extraordinară şi o premieră să iau parte la un proiect muzical, o bucurie întâlnirea cu: Crenguţa, Rareş, Vlad, colegii mei dragi şi foarte talentaţi, pentru care îi mulţumesc din suflet Cristinei.

Vlad Bălan:

În „Oglinda neagră” am încercat să creăm un scenariu original, ilustrat printr-o serie de cântece pornind de la schiţele şi nuvelele lui Caragiale. Ştiind că vom juca în aer liber, după această perioadă dificilă, ne-am gândit să venim spre oameni cu un subiect simplu, abordat relaxat, fără artisticăreli. În repetiţii, cântat la diverse instrumente bizare, am improvizat cu sunetele care pot fi produse de varii obiect. Sper ca oamenii să se distreze la spectacol cel puţin cât am făcut-o noi la repetiţii.

Crenguţa Hariton:

Tare m-am bucurat să aflu că, după atâta stat în casă cu motanu’, voi intra in repetiţii pentru un spectacol nou. M-am şi speriat, şi nu degeaba. E un spectacol muzical, iar asta-mi forţează limitele la maximum. Deci, iată-mă iar în luptă cu mine, cu temerile mele, cu blocajele şi cu piedicile pe care singură ştiu atât de bine să mi le pun. Slavă Domnului că, deşi e mult de muncă, iar timpul e foarte scurt, echipa-i aşa bună, că am încredere să vă invit să priviţi în Oglinda neagră. Reflexia va fi plină de umor, muzică de multe feluri şi bucurie. Multă.

Pe parcursul proiectului Teatrul în TVR 2020, Teatrul Nottara a adus în faţa publicului spectacolele „Despre olteni, cu dragoste”, după Marin Sorescu (3 reprezentaţii), „Aici nu-i de joacă”, un spectacol de Catrinel Dumitrescu (1 reprezentaţie) şi „Oglinda neagră” spectacol-concert după texte de I.L.Caragiale (2 reprezentaţii).

Proiectul Teatru în TVR s-a aflat la cea de-a patra ediţie. Pe parcursul a opt săptămâni, grădina TVR a devenit singurul loc din Bucureşti care le-a oferit spectatorilor reprezentaţii teatrale zilnice, susţinute în aer liber. Deşi un an dificil şi atipic, 2020 a adus un număr triplu de titluri faţă de stagiunea anterioară.

Toate evenimentele se vor desfăşura în conformitate cu prevederile impuse pentru respectarea măsurilor de protecţie împotriva COVID-19.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati