OMS Europa organizează săptămâna viitoare, la București, o reuniune regională pe tema angajaților din sănătate

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) Europa organizează săptămâna viitoare, la București, împreună cu Ministerul Sănătății din România, o reuniune regională pe tema angajaților din sănătate.

  • OMS Europa avertizează cu privire la „o bombă cu ceas care amenință sistemele de sănătate din Europa din cauza îmbătrânirii forței de muncă, a sprijinului deficitar pentru sănătatea mintală și a dificultăților de a atrage și de a păstra tinerii în sectorul sănătății”, scrie G4Media.

„În mijlocul unei crize fără precedent care afectează milioane de lucrători din domeniul sănătății din Europa și Asia Centrală, OMS/Europa găzduiește o reuniune regională la nivel înalt în perioada 22-23 martie pentru a impulsiona acțiunile guvernamentale de sprijinire și protecție a tuturor lucrătorilor din domeniul sănătății și al asistenței medicale”, se arată într-un comunicat al OMS dat publicității miercuri.

Întâlnirea, care va avea loc la București și va fi organizată împreună cu Ministerul Sănătății din România, va reuni miniștri, reprezentanți ai societății civile, organizații profesionale și lucrătorii din domeniul sănătății și al asistenței medicale înșiși pentru a conveni asupra unui set de acțiuni concrete pentru a proteja, sprijini și investi în lucrătorii din domeniul sănătății și al asistenței medicale.

„OMS/Europa a avertizat recent cu privire la o bombă cu ceas care amenință sistemele de sănătate din Europa din cauza îmbătrânirii forței de muncă, a sprijinului deficitar pentru sănătatea mintală și a dificultăților de a atrage și de a păstra tinerii în sectorul sănătății. În raportul său emblematic, intitulat «Forța de muncă din domeniul sănătății și al asistenței medicale în Europa: este timpul să acționăm», OMS/Europa a solicitat țărilor să facă mai mult pentru a-și proteja lucrătorii din domeniul sănătății și al asistenței medicale, prezentând o serie de recomandări concrete pentru a transforma această viziune în realitate”, se arată în comunicat.

La reuniune vor participa miniștrii sănătății, reprezentanți guvernamentali, cadre universitare, experți în politici, precum și lucrători din domeniul sănătății și sindicatele și asociațiile acestora.

La sesiunea de deschidere vor participa premierul Nicolae Ciucǎ, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, directorul regional al OMS pentru Europa, Dr. Hans Henri P. Kluge.

Pornind de la avertismentele din raport și luând în considerare apelurile recente ale lucrătorilor din domeniul sănătății din întreaga Regiune Europeană a OMS pentru ca guvernele să facă mai mult în acest domeniu, se așteaptă ca reuniunea regională să culmineze cu adoptarea Declarației de la București privind personalul din domeniul sănătății și al asistenței medicale. Având toate șansele de a fi aprobată de toate cele 53 de țări din regiune, declarația va îndemna la acțiune politică și la angajament în vederea consolidării forței de muncă din domeniul sănătății, prezentând măsuri concrete în acest sens în mai multe domenii de politică, potrivit sursei citate.

Pe parcursul celor două zile, în cadrul sesiunilor se vor discuta acțiuni pentru:

  • reținerea și recrutarea lucrătorilor din domeniul sănătății și al asistenței medicale, în special în zonele rurale și îndepărtate
  • îmbunătățirea condițiilor de muncă, inclusiv un echilibru sănătos între viața profesională și cea privată
  • să protejeze sănătatea mintală și bunăstarea lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței medicale
  • promovarea competențelor digitale ale lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței medicale
  • îmbunătățirea guvernanței și a planificării forței de muncă din domeniul sănătății
  • să promoveze practicile etice în materie de migrație
  • să abordeze diferențele de gen în cadrul forței de muncă din domeniul sănătății și al asistenței medicale.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati