OMS: Nu există dovezi că persoanele infectate devin imune la COVID-19

Nu există probe că persoanele testate pozitiv cu noul coronavirus s-au imunizat şi sunt protejate împotriva unei reinfectări cu SARS-CoV-2. Este avertismentul emis de Organizația Mondială a Sănătății.

OMS apreciază că eliberarea „paşapoartelor imunitare” riscă să favorizeze răspândirea pandemiei, relatează AFP, citată de bucurestifm.ro.

„Nu există nicio dovadă că persoanele care s-au recuperat după COVID-19 şi care au anticorpi sunt protejate de o a doua infecţie”, notează OMS într-un comunicat.

„Până la data de 24 aprilie niciun studiu nu a evaluat dacă prezenţa de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 conferă imunitate împotriva unei viitoare infecţii cu acest virus la oameni”, se arată în comunicat.

Unele guverne au avansat ideea eliberării de documente atestând imunitatea persoanelor pe baza testelor serologice relevând prezenţa anticorpilor în sânge, pentru a putea ieşi din izolare, a se întoarce la muncă şi a relansa activitatea economică.

Dar eficacitatea unei imunizări graţie anticorpilor nu este stabilită în acest stadiu, iar datele ştiinţifice disponibile nu permit justificarea acordării „unui paşaport imunitar” sau a unui „certificat de absenţă a riscului”, avertizează OMS.

Potrivit OMS, testele serologice actuale „au nevoie de o validare suplimentară pentru a determina exactitatea şi fiabilitatea lor”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati