OMS se gândeşte la introducerea paşapoartelor de vaccinare pentru călătoriile internaţionale

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ia în calcul posibilitatea folosirii de certificate sau „pașapoarte de vaccinare” în călătoriile internaționale.

OMS se gândeşte la introducerea paşapoartelor de vaccinare. Specialistul de la departamentul de imunologie, Oleg Benesh, a susţinut într-o conferință de presă online pentru presa rusă că acest subiect „se află pe agenda Comitetului Internațional pentru reglementări medicale și sanitare”, transmite Agerpres.

OMS se gândeşte la introducerea paşapoartelor de vaccinare pentru călătoriile internaţionale

„Odată cu apariția vaccinurilor eficiente și sigure împotrivă coronavirusului, OMS studiază temele legate de vaccinarea călătorilor internaționali. Am dori să amintim că folosirea unui certificat internațional este o chestiune reglementată prin normele medicale și sanitare”, a menționat el.

Expertul a afirmat că organismul international analizează aspectele științifice, juridice și etice ale acestei inițiative.

Benesh a declarat că în prezent OMS acționează pe trei direcții principale:

  • recomandarea de vaccinare pentru persoanele care intenționează să călătorească,
  • aprobarea de către tari a unor restricții sau cerințe de vaccinare pentru persoanele care călătoresc
  • schimbul de informații intre tari cu privire la procesul de vaccinare.

Rusia a fost una dintre tarile care au propus crearea de pașapoarte de vaccinare sau imunitate, iar Israelul vă emite „pașapoarte verzi” persoanelor care s-au vaccinat, pentru a le înlesni circulația, scrie EFE.

În decembrie 2020, șefa Consiliului Federației Ruse (camera superioară a parlamentului rus), Valentina Matvienko, a criticat dur această practică, pe care a calificat-o drept „antiutopie” care va încurajă discriminarea intre cetățeni.

De altfel, Grecia a propus marți un certificat de vaccinare împotriva Covid-19 valabil la nivelul întregii Uniuni Europene, pentru a ușura călătoriile devastate de pandemie.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati