OMV Petrom se așteaptă în 2023 la un profit considerabil mai mic față de 2022

OMV Petrom estimează anul acesta un profit considerabil mai mic față de 2022. Față de anul trecut, când compania a obținut un profit net de 10,3 miliarde de lei, pentru anul acesta OMV Petrom estimează că va obține doar 3,9 miliarde lei profit net, potrivit raportului privind bugetul pentru 2023, citat de economedia.ro.

De asemenea, compania estimează că veniturile din vânzări vor fi semnificativ sub nivelul din 2022 pentru toate segmentele de business în contextul scăderii volumelor de vânzări și a reducerii prețurilor de piață, potrivit raportului privind bugetul pentru 2023. Compania estimează venituri din vânzări în scădea cu 28%, de la 55,8 la ușor sub 40 de miliarde de lei.

În ceea ce privește rezultatul din exploatare, OMV Petrom spune că va scădea semnificativ anul acesta față de 2022: de la 12 miliarde anul trecut la 4,3 miliarde de lei în 2023. Compania spune că principalul motiv este reducerea veniturilor din vânzări.

Compania estimează că producția medie anuală va fi în jur de 110 mii bep/zi, fără a include inițiativele de optimizare a portofoliului. Rata de utilizare a rafinăriei este estimată a se situa peste valoarea de 85% având în vedere revizia de 42 de zile.

În același timp, OMV Petrom spune că vânzarile totale de produse rafinate sunt estimate a fi ușor în scădere cu cele din anul anterior, ca urmare a producției mai mici cauzate de revizia rafinăriei, de 4,8 milioane tone în 2023,

Potrivit raportului, cererea de gaze naturale se estimează că va fi la un nivel similar cu cel din 2022, în timp ce vânzările de gaze naturale ale OMV Petrom se așteaptă să scadă cu 14,1% comparativ cu 2022, în principal din cauza surselor de aprovizionare reduse. 

De asemenea, OMV Petrom estimează că cererea de energie electrică va fi similară cu cea din 2022, cu o producție netă de electricitate planificată a fi în scădere cu 3,5% față de anul anterior.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati