One World România, în mai – iunie: Peste 60 de filme din întreaga lume, la a 14-a ediţie

Cea de-a 14-a ediţie a festivalului internaţional de film documentar şi dreputurile omului One World România va avea loc în perioada 21 mai – 6 iunie şi din programul ei fac parte mai mult de 60 de filme din întreaga lume.

One World România revine în 2021 cu zeci de filme de lungmetraj şi scurtmetraj din întreaga lume, majoritatea în premieră naţională.

One World România, festival în două etape

Festivalul va avea loc anul acesta în două etape: fizic, la Bucureşti, între 21 şi 30 mai, la Cinema „Elvire Popesco”, Cinema Muzeul Ţăranului Român şi alte spaţii indoor şi outdoor din Capitală, şi online, în toată ţara, între 31 mai şi 6 iunie.

Tema principală din acest an surprinde instanţe diferite ale feminităţii şi feminismului din întreaga lume, din diverse culturi, straturi sociale şi epoci.

Ediţia a 14-a a festivalului One World România va celebra luptele femeilor din întreaga lume, va prezenta principalele probleme cu care acestea se confruntă şi va chestiona motivele care nu au permis încă obţinerea unei echităţi sociale.

„Majoritatea filmelor incluse în selecţia din acest an au fost realizate de femei, ceea ce e doar parţial intenţionat: există, de decenii bune, mult mai multe realizatoare de filme documentare decât de filme de ficţiune, ceea ce merită în sine analizat. De ce formatul de film documentar a fost unul în care femeile au putut să activeze mai bine? Care au fost şi care sunt condiţiile care le-au predispus să facă mai degrabă o carieră pe acest teren, iar nu pe cel al ficţiunii, în continuare dominat de bărbaţi?”, spun directorii artistici ai festivalului, Vanina Vignal şi Andrei Rus.

Seria de vizualuri din acest an, realizată de Maria Drăghici, porneşte de la imagini din filmografia impresionantă a cineastei germane Ulrike Ottinger şi ilustrează tocmai această diversitate de ipostaze ale feminităţii.

Pentru a confrunta aceste subiecte şi multe altele legate de statul de drept şi de justiţie socială, de drepturile persoanelor LGBTQ+, ori de refugiaţi şi imigranţi, dar şi pentru a face un tur de orizont al peisajului filmului documentar actual, One World România propune peste 60 de filme de lungmetraj şi scurtmetraj, majoritatea în premieră în ţara noastră, care asociază critica socială căutărilor la nivel formal şi narativ.

Competiţia va cuprinde cele mai incitante zece filme din selecţia de anul acesta şi va fi arbitrată de două jurii: unul format din cinci profesionişti de talie internaţională şi unul, din liceeni din întreaga ţară, care vor participa de asemenea la un training intensiv coordonat de cineasta Cristina Haneş şi la selecţia Super, festivalul de filme făcute de adolescenţi.

Ca în fiecare an, One World România va prezenta o retrospectivă a unei cineaste legendare şi mai multe focusuri legate de tema principală a festivalului.

Abonamentele pentru perioada 21-30 mai, desfăşurată fizic în Bucureşti, sunt disponibile pe Eventbook în număr limitat (50) şi asigură accesul la toate proiecţiile festivalului, un catalog şi alte materiale promoţionale. Abonamentele nu includ accesul la deschiderea festivalului, concerte şi la alte evenimente speciale.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati