Spectacolul de balet „Zorba” de Mikis Theodorakis şi Lorca Massine, producţie din repertoriul Operei clujene, va participa la Bucharest Opera Festival, pe 27 iunie, de la ora 19.00.
Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.
Bucharest Opera Festival se va desfăşura în perioada 24 iunie – 2 iulie pe scena Operei Naţionale Bucureşti. Festivalul are potenţialul de a deveni un eveniment anual şi va oferi publicului bucureştean ocazia de a cunoaşte performanţele în domeniu ale tuturor instituţiilor naţionale de profil aflate în subordinea Ministerului Culturii, cărora li se alătură ca invitaţi, de această dată, Opera Română Craiova şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” din Chişinău.
Spectacolul-fenomen, care a cucerit peste 3 milioane de spectatori în toată lumea, vorbeşte tuturor despre bucuria vieţii, a iubirii şi a dansului. Zorba a intrat în repertoriul Operei Naţionale Române Cluj-Napoca în anul 2017 şi din acel moment, îndrăgitul balet a fost sold out de fiecare dată. Fiind una dintre cele mai de succes producţii ale Ansamblului de balet, spectacolul se desfăşoară în două acte, pe un libret de Lorca Massine, după romanul Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis.
Aflată sub bagheta dirijorului Vladimir Lungu, orchestra va aduce în atenţia publicului bucureştean celebra muzică recunoscută sub denumirea de sirtaki, din filmul Zorba Grecul pentru care Theodorakis a scris coloana sonoră, devenind renumit în întreaga lume.
Mitul grecului pe nume Zorba – reprezentantul omului modern, nonconformist, tânjind în permanenţă după libertate şi independenţă – a îmbrăcat, de-a lungul timpului, diverse ipostaze. Pornind de la celebrul roman al scriitorului grec Nikos Kazantzakis, continuând cu ecranizarea lui Michael Cacoyannis, povestea turistului american John care ajunge pe tărâm grecesc şi doreşte să se familiarizeze cu obiceiurile locului a fost transpusă şi în paşi de dans, în 1988.
Baletul creat de Lorca Massine pe muzica renumitului compozitor grec Mikis Theodorakis a fost reprezentat în premieră mondială la Arena di Verona, apoi la Marele Teatru din Varşovia (1991), cucerind cu uşurinţă atât prin componenta sa lirică dată de dragostea autentică, dar imposibilă dintre John şi localnica Marina, cât şi prin atitudinea plină de viaţă a lui Zorba care, mai mult pentru a înfrunta destinul, decide să îl ajute pe John în faţa ameninţărilor venite din partea băştinaşilor.