Opera Naţională Bucureşti prezintă „Aida”, „Tosca” „Tango. Radio & Juliet” şi „Vocile Operei”, primul documentar despre prima scenă lirică a ţării

Opera Naţională Bucureşti transmite în cadrul Seri de Operă Online spectacolele „Aida” de Giuseppe Verdi, „Tango.Radio & Juliet” spectacol coupe de dans contemporan de Edward Clug, precum şi primul documentar despre prima scenă lirică a ţării intitulat „Vocile Operei” şi realizat de către echipa Digi World.

Luni, 18 mai 2020, ora 18:30 veţi putea urmări înregistrarea spectacolului „Aida” de Giuseppe Verdi, în regia lui Plamen Kartalov, eveniment din 03.06.2018.

Marţi, 19 mai 2020, începând cu ora 18:30 va fi transmis spectacolul „Tosca” de Giacomo Puccini, în regia lui Mario De Carlo, eveniment din 27.06.2019.

Miercuri, 20 mai 2020, începând cu ora 18:30 va avea loc transmisia primului documentar despre Opera Naţională Bucureşti intitulat „Vocile Operei” şi realizat de către Digi World. Începând cu această săptămână, în fiecare zi de miercuri vom difuza online câte un episod din seria de documentare „Vocile Operei”, fiecare dintre cele 8 episoade deschizând publiculu culisele câte unui spectacol din repertoriul primei scene lirice a ţării.

Joi, 21 mai 2020, ora 18:30 vom difuza „Tango.Radio & Juliet” spectacol coupe de dans contemporan de Edward Clug, eveniment din 08.03.2018, urmând ca în fiecare săptămână să aducem în casele publicului iubitor al artei lirice spectacole din repertoriul Operei Naţionale Bucureşti.

Prima scenă lirică a ţării vine în întâmpinarea iubitorilor de operă cu spectacole difuzate online, în fiecare zi de luni, maţti, miercuri şi joi a săptămânii. Ne dorim pe această cale să fim mai aprope unii de ceilalţi prin muzică şi cultură, pe care le susţinem necondiţionat.

Înregistrările vor fi disponibile pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, cât şi în link-ul www.operanb.ro/operaonline, fiind accesibile publicului pe durata difuzării spectacolului.

„AIDA” de Giuseppe Verdi

Luni, 18 mai, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online


(Trailer Aida – Opera Naţională Bucureşti)

Spectacolul „Aida” de Giuseppe Verdi, pus în scenă la Opera Naţională Bucureşti de către regizorul bulgar Plamen Kartalov, aduce în faţa publicului o poveste de dragoste exotică într-un mod spectaculos, demn de marile montări de operă tradiţionale. Plamen Kartalov şi scenografa Viorica Petrovici, în colaborare cu Francisc Valkay, coregraful spectacolului, au reuşit să recreeze pe scenă cadre de inspiraţie istorică, să reproducă aspectul grandios al monumentelor Egiptului antic, epoca în care se petrece acţiunea operei lui Giuseppe Verdi.

„TOSCA” de Giacomo Puccini

Marţi, 19 mai 2020, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online


(Trailer „Tosca” – Opera Naţională Bucureşti)

„Tosca” este, fără doar şi poate, o dramă puternică, asemenea vieţii din care a fost eliminată orice scenă plictisitoare. O tragedie a unei mari iubiri – cea dintre o celebritate a muzicii de operă, Floria Tosca, şi un tânăr pictor talentat, Cavaradossi, înţesată cu realităţi istorice.

Această lucrare complexă, a cărei forţă Puccini a intuit-o încă dinainte de a o compune – „o operă de care am nevoie”, spunea el pe atunci – nu încetează să-şi reverbereze vraja nici după mai bine de un secol de la premiera mondială. Ceea ce înseamnă că spectatorii oricărei generaţii au nevoie, aşa cum a avut şi Puccini, de această operă. „Tosca” rămâne aşadar o oglindă în care ne privim, din când în când, cu toţii culmile şi coborâşurile sufletului.

„VOCILE OPEREI” – UN DOCUMENTAR DIGI WORLD

Miercuri, 20 mai 2020, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online

Digi World a strâns cele mai savuroase poveşti din spatele scenei, de la unii dintre cei mai vechi angajaţi ai prestigioasei instituţii, care şi-au petrecut chiar şi o viaţă întreagă pe culoarele şi în atelierele Operei Naţionale Bucureşti.

Echipa Digi World a petrecut la Opera Naţională Bucureşti pentru filmarea seriei documentare aproape un an, pe parcursul stagiunii 2017 – 2018. Doar în stagiunea 2018- 2019, pe scena Operei s-au desfăşurat 159 spectacole, dintre care 5 premiere. Puţini ştiu ce se ascunde în spatele acestor cifre: o muncă enormă, dar pasionată a sutelor de angajaţi permanenţi şi colaboratori. „Vocile Operei” ne prezintă nu doar o instituţie de cultură, ci un întreg univers viu, în permanentă schimbare.

Acest documentar este o invitaţie deschisă spre o lume necunoscută celor mai mulţi, incredibil de palpitantă şi atrăgătoare, fără îndoială. Este un produs pe care-l dedicăm oamenilor din spatele acestui fenomen fantastic, dar mai ales publicului nostru care va intra, din nou, prin intermediul Vocilor Operei, în lumea cunoaşterii şi a vibraţiei prezentului,” a spus Bogdan Chiriţoiu, manager Digi Documentare.

„TANGO.ROMEO & JULIET” spectacol coupe de dans contemporan de Edward Clug

Joi, 21 mai 2020, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online


(Trailer Tango.Radio & Juliet – Opera Naţională Bucureşti)

„Tango. Radio and Juliet” este un spectacol ce uneşte două coregrafii create de Edward Clug – artist de origine română recunoscut pe plan internaţional – în care se regăsesc elemente de teatru şi dans contemporan şi fragmente muzicale extrem de diverse ca gen – de la Astor Piazzolla şi până la Goran Bregovic şi Radiohead.

Ambele lucrări ale coregrafului reprezintă un poem coregrafic, fiecare în parte fiind structurate ca poezie de stare. Mişcările dansatorilor, atent elaborate, spectaculoase, sunt încărcate de forţă, atât în „Tango”, cât şi în „Radio and Juliet”. În „Tango”, Clug împrumută paşi de tango argentinian, iar în „Romeo and Juliet” mişcări contemporane, rapide, uneori asemănătoare cu figuri breakdance. Tangoul, unul dintre cele mai pasionale dansuri din lume, şi opusul poveştii eternilor îndrăgostiţi (Romeo şi Julieta) se întâlnesc astfel, într-un mod inedit, în spectacolul „Tango. Radio and Juliet” pentru a da viaţă celor mai puternice şi contradictorii stări: pasiune, iubire, deziluzie, singurătate. Spectacolul se adresează în mare parte publicului tânăr, dar şi spectatorilor dorinic să încerce o experienţă specială, o nouă formulă de dans contemporan.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati