Opera Naţională Bucureşti sărbătoreşte 99 de ani de la instituţionalizare şi transmite online spectacolul „Lohengrin”

Prima scenă lirică a ţării împlineşte marţi 99 de ani de la instituţionalizare, iar anul aceasta îi invităm pe toţi iubitorii muzicii clasice să sărbătorim online, de la ora 18:00, cu difuzarea premierei spectacolului de operă „Lohengrin” (2011), capodoperă semnată de Richard Wagner, regia aparţinându-i maestrului Ştefan Neagrău, în cadrul proiectului intitulat #DordeONB din seria Opera online.

Spectacolul va fi transmis online pe site-ul instituţiei, în link-ul https://operanb.ro/operaonline/ şi pe canalul de Youtube al Operei Naţionale Bucureşti, în link-ul https://www.youtube.com/OperaNationalaBucurestiONB.

Alegerea titlului nu este una întâmplătoare, în data de 8 decembrie 1921, prin hotărârea Ministrului Artelor, poetul Octavian Goga, Societatea particulară Opera s-a transformat în instituţie de stat, cu sediul la Teatrul Lyric „Leon Popescu”, primul director fiind Scarlat Cocorăscu. Noua instituţie, Opera Română, a fost inaugurată cu spectacolul „Lohengrin” de Richard Wagner, dirijat de cel mai important compozitor român, George Enescu. De-a lungul timpului, pe scena Operei Naţionale Bucureşti au avut loc 20 de reprezentaţii ale titlului inaugural.

Cu această ocazie, vă invităm tot marţi, 8 decembrie 2020, pe pagina oficială de Facebook a Operei Naţionale Bucureşti să urmărim împreună povestea inaugurării într-un video montaj cu imagini din arhiva primei scene lirice a ţării

Povestea lui Lohengrin, supranumit şi Cavalerul cu lebădă, este inspirată de mai multe legende care au circulat în mitologia mai multor popoare, numele eroului fiind legat de mitul Sfântului Graal şi al Cavalerilor Mesei Rotunde.

Firul narativ se desfăşoară la Antwerp (actuala Belgie), în prima jumătate a secolului al X-lea, când Elsa este acuzată pe nedrept de uciderea fratelui său, iar în apărarea ei soseşte cavalerul Lohengrin, între cei doi ţesându-se o frumoasă poveste de dragoste.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati