„Ora de educație rutieră la liceu” – 3.000 de elevi, formați pentru un comportament responsabil în trafic

MOL România, în parteneriat cu Poliția Română și Asociația E.D.I.T, duc mai departe programul „România în siguranță” și organizează „Ora de educație rutieră la liceu, powered by MOL”.

  • În contextul în care pentru 28% dintre accidentele grave din 2022 au fost responsabili șoferi cu mai puțin de un an de experiență, scopul acestui demers este de a promova un comportament responsabil în trafic în rândul tinerilor care urmează să obțină permisul de conducere.

3.000 de elevi, formați pentru un comportament responsabil în trafic

Aproximativ 3.000 de elevi din 15 licee vor participa la cursurile interactive organizate de Asociația E.D.I.T., iar primele sesiuni vor avea loc în 10 licee din București până la începutul sezonului estival, atunci când oamenii călătoresc mai mult pentru a ajunge la destinația lor de vacanță.

În context, anul trecut în timpul sezonului estival, tinerii cu vârsta între 18 și 25 de ani au produs 206 accidente rutiere grave, soldate cu 62 de persoane decedate și 186 de persoane rănite grav, conform datelor furnizate de Poliția Română. 

MOL România face un pas suplimentar pentru consolidarea angajamentului asumat față de comunitățile locale, inițiind și o campanie națională de informare și de conștientizare a riscului de accidente rutiere, cu scopul de a ajuta toți șoferii să înțeleagă mai bine impactul acțiunilor lor în trafic. Centrată pe mesajul „Familia are prioritate”, campania de informare atrage atenția asupra implicațiilor multiple pe care accidentele grave le au nu numai asupra celor implicați, ci și asupra familiei, copiilor și celor apropiați.

Conform datelor Poliției Române, persoanele cu vârsta de sub 12 ani au fost implicate în 425 de accidente rutiere grave produse la nivel național, în anul 2022.

Inițiativele fac parte din platforma dedicată siguranței rutiere a MOL România, o direcție de responsabilitate socială prin care compania derulează activități de educare și prevenție împreună cu autorități, parteneri, ONG-uri și angajați, menite să contribuie semnificativ la îmbunătățirea gradului de conștientizare a importanței siguranței în trafic în România.  

  • Programul „Ora de educație Rutieră la liceu”, susținut de MOL România și realizat cu sprijinul Poliției Române, face parte din programul național „România în siguranță” dezvoltat de Asociația E.D.I.T. Pentru a-i ajuta pe liceeni să înțeleagă mai bine pericolele la care se expun în trafic, dar și ce trebuie să facă pentru a fi în siguranță și cum trebuie să acționeze în cazul unei situații de urgență, elevii vor participa la workshop-uri unde vor dobândi cunoștințe despre siguranța rutieră, acordarea primului ajutor și conducerea defensivă.

„Poliția Română, prin Direcția Rutieră, depune eforturi constante pentru a crește gradul de disciplină rutieră, cu scopul de a preveni accidente. Salutăm și inițiativele din mediul privat care luptă pentru același scop și sperăm că printr-o abordare care pune accent pe educație vom reuși, împreună, să corectăm comportamentele care pun vieți în pericol. Salutăm demersul MOL România și susținem această inițiativă punând la dispoziție specialiști în siguranță rutieră din echipa noastră, dar și materiale educative, cu ajutorul cărora ne dorim să contribuim la educația tinerei generații, care poate lua decizii conștiente și responsabile și din calitatea de participant la trafic,” a declarat Marian Măndescu, comisar-șef de poliție, Poliția Română. 

Deși în anul 2022 a fost înregistrat cel mai mic număr de accidente rutiere din ultimul deceniu – 4.711, 1.634 de oameni și-au pierdut viața pe șosea, iar alți 3.685 au fost grav răniți, România clasându-se în continuare pe primul loc în UE la numărul de accidente grave și decese în trafic. Printre cauzele acestora se numără și indisciplina pietonilor, alături de nerespectarea regimului de viteză sau de indisciplina bicicliștilor.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati