Oratoriul ‘Visul lui Gerontius’ de Edward Elgar, difuzat online de Filarmonica ‘George Enescu’

Oratoriul ‘Visul lui Gerontius’ de Edward Elgar va difuzat online de Filarmonica ‘George Enescu’, joi, de la ora 19.00, în saptămâna ce precede Paştele catolic.

Orchestra şi Corul Filarmoniciii ‘George Enescu’ sunt conduse de dirijorul britanic Alexander Walker. Rolul lui Gerontius este interpretat de tânărul tenor britanic Oliver Johnston, care îi are alături pe ceilalţi doi solişti invitaţi: mezzosoprana Aura Twarowska (Îngerul) şi basul Marius Boloş (Preotul/ Îngerul Agoniei). Corul Filarmonicii ‘George Enescu’ este condus de maestrul Iosif Ion Prunner. Concertul a fost realizat cu sprijinul Societăţii Elgar din Marea Britanie. Înregistrarea concertului ‘Visul lui Gerontius’, susţinut Sala mare a Ateneului Român, este din 18 octombrie 2019.

Sir Edward Elgar (1857 – 1934) a compus oratoriul ‘Visul lui Gerontius’ după un poem al lui John Henry Newman, personalitate a vieţii religioase din Marea Britanie din secolul al XIX-lea, care a fost recent canonizată. Lucrarea, pentru solişti, trei coruri, orgă şi orchestră, este despre agonie şi eliberare, despre efemeritatea lumii materiale şi frumuseţea celei spirituale, despre aspiraţie şi dreapta judecată. Oratoriul relatează călătoria sufletului unui om de pe patul de moarte până la judecata sa în faţa lui Dumnezeu şi stabilirea în Purgatoriu. Oratoriul a avut premiera pe 3 octombrie 1900 în cadrul Festivalului Muzical Trienal de la Birmingham, fiind rodul a opt ani de creaţie, perioadă în care compozitorul a scris şase lucrări vocal-simfonice, printre care ‘The Black Knight’, ‘King Olaf’, ‘Caractacus’ şi ‘Sea Pictures’.

Dirijorul Alexander Walker consideră că, având în vedere excelenţa Orchestrei şi Corului Filarmonicii ‘George Enescu’, nu a fost nevoie să fie invitate alt cor ori altă orchestră britanică pentru acest concert de la Ateneul Român.

‘Compusă la un an după ‘Variaţiunile Enigma’, ‘Visul lui Gerontius’ evocă atât dramatismul, cât şi limbajul muzical wagnerian, fiind o lucrare plină de emoţie, cu episoade tulburătoare care oferă un prilej de meditaţie şi introspecţie’, declară dirijorul Alexander Walker.

‘Prin difuzarea, joi, a înregistrării acestui oratoriu extraordinar, Filarmonica ‘George Enescu’ este aproape de toţi iubitorii muzicii mai mult decât oricând, în această perioadă pascală. Rămâneţi în continuare, alături de noi, în stagiunea online pe care v-o propunem’, subliniază Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Filarmonicii ‘George Enescu’.

Stagiune online Filarmonica ‘George Enescu’

Joi, 9 aprilie 2020, ora 19.00
Concert vocal-simfonic

Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii ‘George Enescu’
Dirijor Alexander Walker

Solişti
Oliver Johnston – Gerontius
Aura Twarowska – Îngerul
Marius Boloş – Preotul

Program:
Edward Elgar
‘Visul lui Gerontius’

Dirijorul corului
Iosif Ion Prunner

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati