Orban, după ce sindicaliștii au cerut o nouă majorare: Salariul minim trebuie să aibă la bază realitatea economică

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că valoarea salariului minim trebuie să aibă la bază ”indicatori obiectivi”, precum creşterea economică, productivitatea şi inflaţia, afirmând că majorarea salariului minim va fi stabilită în urma discuţiilor cu partenerii sociali, fără să avanseze însă un procent de creștere.

”Din punctul meu de vedere salariul minim, ca şi orice alt venit care depinde de o reglementare publică, trebuie să aibă la bază indicatori obiectivi care să fie în legătură cu realitatea economică. Din punctul meu de vedere salariul minim trebuie legat de productivitate, de creşterea economică şi de rata inflaţiei”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Ludovic Orban a afirmat că va purta discuții cu sindicatele şi patronatele  și ”va trebui găsită o formulă de mijloc”.

”Comisia Europeană chiar ne-a recomandat găsirea unei formule care să ţină cont de realităţile economice, care să stea la baza creşterii salariului minim”, a adăugat premierul.

Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” a trimis primului ministru o scrisoare deschisă în care reclamă ”tergiversarea de către Guvern a stabilirii salariului minim garantat în plată pentru anul 2021” şi susţine că nu există ”o justificare reală şi obiectivă” care să stea la baza deciziei de a nu majora salariul minim garantat la nivel naţional.

Sindicaliştii afirmă că ”dacă se aplică formulele de calcul propuse de guvern anul trecut, rezultatul calcului indică necesitatea unei creşteri semnificative a salariului minim, congruent cu valoarea solicitată de partenerii sociali, de 2.400 lei”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati