Orban, replică pentru Firea: În acest an, Primăria Capitalei a beneficiat de sume mai mari de bani decât în guvernarea PSD

0
79
Orban Guvern
Foto: gov.ro

Ludovic Orban a declarat, întrebat dacă în discuţiile cu Nicuşor Dan şi Dacian Cioloş a spus că reduce alocările bugetului Primăriei Capitalei aşa cum a afirmat Gabriela Firea, că PMB a beneficiat în acest an de sume mai mari de bani decât în guvernarea PSD. Premierul a adăugat că singura chestiune este faptul că nu a alocat bani Primăriei din Fondul de rezervă al Guvernului, pentru că în perioada Cabinetului Dăncilă au fost alocate 100 milioane lei, iar banii au fost aruncaţi pe apa sâmbetei.

„Nu înţeleg verbul «a recunoaşte». Nu am spus. Am spus că am încredere că primarul general foloseşte orice alocare care vine de la nivel guvernamental pentru scopul pentru care e prevăzută alocarea respectivă. În acest an, Primăria Capitalei a beneficiat de sume mai mari de bani decât în guvernarea PSD. Nu am alocat din fondul de rezervă pentru că Guvernul Dăncilă a alocat 100 milioane, din fondul de rezervă al Executivului, către Primăria Capitalei, bani aruncaţi pe apa sâmbetei”, a afirmat Ludovic Orban, potrivit news.ro.

Premierul a fost întrebat dacă a recunoscut în discuţiile cu Nicuşor Dan şi Dacian Cioloş că nu a vrut să aloce bani Primăriei Capitalei, aşa cum susţinea Gabriela Firea care a precizat că ia în calcul formularea unei plângeri penale.

Şeful Executivului a dat exemplul Termoenergetica care trebuia să beneficieze de alocări din bugetul PMB pentru a compensa diferenţa de preţ, după suportarea subvenţiei la căldură, sume care nu au fost alocate.

„De exemplu Termoenergetică, înfiinţată în urmă cu aproximativ 2 ani de zile, în locul RADET pentru care s-a decis falimentul. Termoenergetica trebuia să beneficieze din bugetul Capitalei de alocările prevăzute pentru a compensa diferenţa de preţ, suportării subvenţiei. Şi cu toate acestea ordonatorul principal de credite nu a alocat banii. A ajuns să aibă datorii care pune în pericol capacitatea de a plăti către furnizori de către Elcen. Adică pe lângă datoriile RADET care există la Elcen s-au mai adăugat datoriile Termoenergetica. Discuţiile era în aşa fel încât să nu ne trezim în situaţia în care Elcen să nu mai poată furniza agentul termic”, a mai spus Orban.

„Întrebaţi-l pe domnul primar general să prezinte situaţia datoriilor Primăriei Capitalei. Pe lângă datoriile care sunt către bănci, datoriile curente care depăşesc 3 miliarde faţă de diferiţi beneficiari ai plăţilor care trebuiau făcute, furnizori de servicii, de produse, inclusiv datorii către bugetul de stat, a completat premierul.

Reamintim că prim-vicepreşedintele PSD, Gabriela Firea, a declarat luni că aşteaptă ca instituţiile abilitate să se autosesizeze cu privire la declaraţiile premierului, care a spus că acum are încredere să transfere bani în contul Primăriei Capitalei, iar în caz contrar se gândeşte „foarte serios” să depună plângere penală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.