Orban: Suntem într-un punct critic. Există un risc foarte mare de suprasaturare a sistemului medical

Premierul Ludovic Orban a vorbit duminică, pentru B1 TV, despre evoluația epidemiei de coronavirus din România și despre noile măsuri anti-COVID-19 care intră în vigoare de luni.

„Suntem într-un punct critic și oamenii trebuie să înțeleagă. Fiecare om care se îmbolnăvește e supus unui risc. Noi trebuie să avem ca obiectiv constant reducerea numărului de infectări. Protejarea sănătății și a vieții oamenilor e un obiectiv fundamental în activitatea noastră.

Există un risc foarte mare de suprasaturare a sistemului medical. Noi am luat măsuri permanent pentur creșterea numărului de locuri în spitale, la secțiile ATI, și luăm în continuare măsuri, dar putem atinge o limită. Limita e mai ales de personal. E și o limită de rezistență umană. La un număr așa mare de cazuri, foarte mulți obosesc”, a spus Orban.

Orban a spus că măsurile restrictive erau absolut necesare.

„Am ținut cont de evaluările specialiștilor privind principalele locuri în care se infectează oamenii. Piețe închise… Controalele din piețe nu au dus la un rezultat pentru că nu a crescut gradul de conformare. Noi vrem să lăsăm posibilitatea consumatorului să-și aleagă de unde vrea marfa, din supermarket sau din piață. Producătorii trebuie sprijiniți în aceesul către piață. În supermarketuri se vând produse românești care respectă minime standarde.

Ca să ajungi în supermarket, nu poți să te duci tu, ca producător individual, că supermarketurile cer sortar, ambalare, marcare, o anumită cantitate. Aici trebuie făcute investiții în spirjinul producătorului, să poată ajunge pe piață.Vor fi construite centre regionale pentru a face aceste activitți care individual se pot face farte greu. Asta e realitatea. Există o cultură a asocierii”, a mai declarat prim-ministrul.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati