Orchestrele şi Corurile Radio România vor continua stagiunea prin transmiterea concertelor la radio

0
358

În condiţiile în care evenimentele culturale în Bucureşti au fost din nou suspendate în contextul pandemiei, Orchestrele şi Corurile Radio România vor aduce muzica de calitate în casele spectatorilor, pe calea undelor. Conform deciziei Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) începând din data de 7 octombrie au fost anulate toate evenimentele cu public programate la Sala Radio, pe o perioadă nedeterminată.

Începând de miercuri, 14 octombrie, stagiunea recent deschisă la Sala Radio va continua prin concerte transmise în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Miercuri 14 octombrie (ora 19.00), primul eveniment ce se va derula la Sala Radio fără public şi va fi transmis live pe posturile de radio este recitalul prezentat de ansamblul Violoncelissimo, condus de apreciatul violoncelist român MARIN CAZACU, din care fac parte şi muzicieni din orchestrele radio.

Repertoriul serii este unul foarte variat; printre lucrările de care vă veţi bucura, într-o nouă interpretare inedită, se numără: Bolero-ul – Ravel, Oblivion şi Libertango – Piazzolla, Bohemian Rhapsody – Freddie Mercury, dar şi creaţii semnate de Saint-Saens, Handel sau Faure.

Ansamblul Violoncelissimo a fost aplaudat în recitaluri prezentate în ţară, dar şi la Luxemburg, Bruxelles, Istanbul, Washington etc.

Joi, 15 octombrie (ora 19.00), sub titlul „ROMANIAN HITS”, câteva dintre cele mai apreciate hit-uri româneşti de pop-rock sau folk vor fi prezentate publicului într-o nouă versiune inedită, cu sonorităţi de jazz!

Şlagăre adorate de-a lungul timpului, de la „Trurli” (Vasile V. Vasilache) la „Vine o zi” (Holograf) sau de la „Cântec de leagăn” (Horia Moculescu) la „Vine o vreme” (Direcţia 5) şi „Ţara lui Peşte” (Vunk) ş.a., acum reorchestrate, dau prilejul unor frumoase pasaje muzicale de improvizaţie. Aranjamentele muzicale ale pieselor sunt semnate de George Natsis.

Pe scena Sălii Radio vor urca Sebastian Burneci – trompetă, Paolo Profeti – saxofon alto, sopran, Cătălin Milea – saxofon tenor, Florian Radu – trombon, George Natsis – pian, Adrian Flautistu – contrabas, Laurenţiu Zmău – baterie şi Adrian Cojocaru – percuţie.

„ROMANIAN HITS” este un proiect 100% de muzică românească, iniţiat în contextul Centenarului Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Vineri, 16 octombrie (ora 19.00), Orchestra Naţională Radio prezintă, în direct la Radio România Muzical şi Radio România Cultural, o seară Beethoven/Mozart.

Sub bagheta dirijorului NICOLAE MOLDOVEANU, în contextul anului internaţional Beethoven ce marchează 250 de ani de la naşterea marelui compozitor, în prima parte a serii veţi asculta Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră, în interpretarea solistică a pianistului HORIA MIHAIL. La doar 25 de ani, tânărul Beethoven interpreta el însuşi lucrarea sa la premiera absolută de la Viena (din 1795). Evenimentul era de altfel şi debutul public al artistului, stabilit recent în capitala imperiului, după plecarea din natalul Bonn.

În continuarea concertului de la Sala Radio veţi asculta o creaţie semnată de Mozart. După succesul imens pe care îl avusese la Praga „Nunta lui Figaro”, Mozart a fost invitat aici, prilej pentru a-şi prezenta o nouă creaţie – Simfonia nr. 38, supranumită după numele capitalei Boemiei, unde a avut loc prima interpretare a acestei creaţii mozartiene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.