Ordinul de suspendare a taxei de pod de la Fetești, publicat în Monitorul Oficial

Taxa pentru trecerea podurilor de la Fetești și Cernavodă pe Autostrada Soarelui va fi suspendată de la 1 iunie până la finalizarea reparațiilor, dar nu mai târziu de 31 august, Ordinul ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu fiind publicat în Monitorul Oficial, transmite economedia.ro.

„În prezent, se efectuează lucrări de reabilitare a Podului peste brațul Borcea și au fost instituite restricții de circulație pe A2 între Fetești și Cernavodă, fiind închis sensul de circulație Constanța – București, circulația vehiculelor desfășurându-se pe podul alăturat pe o singură banda pe sens, între km 147+015 și km 144+235. În perioada estivală se estimează o creștere substanțială a numărului de vehicule pe Autostrada București – Constanța, cu vârfuri ridicate de trafic pe sensul București – Constanța la sfârșit de săptămână.

În aceste condiții, pentru evitarea aglomerărilor formate începând cu zona de instituire a restricției (pe fiecare sens de mers) și în vederea fluidizării traficului se consideră oportună suspendarea aplicării tarifului de trecere pentru utilizarea podurilor peste Dunăre între Fetești și Cernavodă prevăzute prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/2018 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A., publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1092 din 21 decembrie 2018, cu modificările şi completările ulterioare. Suspendarea aplicării tarifului de trecere pentru utilizarea podurilor peste Dunăre între Fetești și Cernavodă se va aplica pentru toate categoriile de vehicule, în perioada 01 iunie 2023 și până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a Podului peste brațul Borcea, dar nu mai târziu de 31 august 2023. Impactul financiar estimat ca urmare a aplicării acestei măsuri, raportat la veniturile încasate în aceeași perioadă a anului 2022, se ridică la valoarea de 51.737.435 lei (din care: iunie – 13.251.283 lei, iulie – 18.734.151 lei și august 19.752.001 lei)”, arată acest Ordin al Ministrului Transporurilor.

Pe 16 mai, la Parlament, ministrul Sorin Grindeanu explica facilitatea acordată șoferilor : „Ca termen, realist din ce mi-au spus colegii de la CNAIR 1 iunie. Să fie cât mai scurtă această perioadă, iar cei care reabilitează podul, Brațul Borcea să termine cât mai repede. O să vedem decizia CA CNAIR, eu am spus ce îmi doresc. De unde a plecat această dorință, în această perioadă cât este în lucru podul mi se pare un pic absurd să ceri taxe suplimentare pentru traversare mai alesc că se va sta la coadă pentru plata taxei. Cred că abordarea mea este cea corectă, dar nu vreu să influențez decizia CNAIR”, a declarat Grindeanu.

Contractele de 130 de milioane lei (fonduri europene) pentru reparațiile capitale la cele două poduri de pe Autostrada Soarelui au fost semnate cu Maristar 2021, iar lucrările au început în primăvara 2021 având termen de finalizare de 24 de luni (exceptând sezonul estival 15 iunie-15 septembrie). Maristar este constructorul care lucrează și la noul pod de pe DN 73 Pitești – Brașov și va face lucrări pentru securizarea versanților pe Transfăgărășan.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati