Orlando Culea: Factori de decizie din MAI doresc să transmită anumite atribuții ale Jandarmeriei către Poliție

Orlando Culea, președintele ADER și candidat la primăria Sector 1, spune că în ultimele zile asistăm la o acțiune fără precedent prin care, anumiți factori de decizie din Ministerul Afacerilor Interne doresc să transmită anumite atribuții ale Jandarmeriei către Poliție.

„Odată cu atribuțiile transferă și logistica. Se iau armele de la jandarmi, se iau mașinile, iar ofițerii jandarmi sunt subordonați agenților de poliție. Un militar devine subordonat unui funcționar public!!! Misiunile jandarmilor sunt conduse de polițiști! Dacă ar exista un cadru legal, pentru așa ceva, nu ar fi nicio problemă. Însă, cadrul legal nu există! Astfel, mai marii ministerului, s-au gândit că pot suplini lipsa cadrului legal cu o Dispoziție comună IGPR-IGJR. #ILEGAL!

Cele 2 instituții funcționează în baza a 2 legi distincte. O Dispoziție comună IGPR-IGJR, vine și stabilește altceva decât ceea ce prevede legea. Deci, se încalcă legea.

  • Pe de altă parte, această Dispoziție comună nu are nicio logică. Legile de organizare și funcționare ale Poliției și Jandarmeriei, prevăd foarte clar competențele fiecărei instituții, precum și modul de colaborare dintre acestea. Orice altă idee debitată de unii, care au ca unic scop învrăjbirea celor 2 instituții, este profind ilegală și intră chiar în sfera penalului, prin complicitatea celor care au emis și semnat respectiva Dispoziție.

Mai mult, atitudinea conducerii Jandarmeriei este cel puțin criticabilă nu doar prin lipsa de reacție, ci și prin complicitatea la cedarea competențelor și a dezbinării armei. Am înțeles că ar exista un mesaj tendențios al Inspectorului General către camarazii săi, comandanți ai structurilor teritoriale, mesaj în urma căruia o parte a comandanților a părăsit grupul de comandă.

În această situație, este absolut evident că există o criză majoră la nivelul conducerii Jandarmeriei Române!

Jandarmeria Română e doar a românilor. Nu are culoare politică iar existența ei servește intetesului național”, a scris Culea, pe Facebook.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati