Proiectul “Oxigen pentru București” va fi modificat prin introducerea obligativității taxei în cazul tuturor mașinilor puternic poluante – non Euro, Euro 1 si Euro 2-, indiferent dacă sunt înmatriculate în Capitală sau în alte orașe, pentru circulația în afara centrului. În centrul Bucureștiului rămân interzise toate mașinile non Euro, Euro 1 și Euro 2, a precizat luni, edilul Capitalei.
Proiectul de hotărâre privind introducerea vinietelor electronice de utilizare a drumurilor publice din Capitală, aflat în consultare publică, este un subiect de mare interes pentru bucureșteni, care participă activ cu propuneri și observații de îmbunătățire sau de completare a actului normativ.
“Cu toții suntem conştienţi că atat autoritatea locala cât și cetățenii trebuie să luăm măsuri împotriva poluării și, implicit, a aglomerației. Am primit până în prezent aproape 1.000 de mesaje în legătură cu acest proiect, pe care le-am analizat împreună cu specialiștii Primăriei Capitalei”, a ținut să precizeze Gabriela Firea.
Astfel, potrivit Gabrielei Firea, principalele modificări pe care Primăria Capitalei le are în vedere se referă la criteriile de aplicare a vinietei și anume: proprietarii autoturismelor nu vor mai plăti vinieta în funcție de orașul de înmatriculare, ci doar în funcție de norma de poluare. Așadar se va elimina criteriul neînmatricularii în București, dar se va înăspri criteriul normei de poluare.
Mai mult, în centrul orașului nu vor mai putea intra autoturismele Non Euro, Euro 1 și Euro 2, iar pentru restul teritoriului toți vor plăti taxa de poluare dacă au mașini Non Euro, Euro 1 sau Euro 2.
De asemenea, Primarul General, Gabriela Firea, a mai explicat că, împreună cu specialiştii în mediu şi mobilitate, se caută soluții pentru rezidenții din zona centrală a Capitalei, care sunt proprietari ai unor mașini Non Euro, Euro 1 și Euro 2.
Totodată, Primăria Capitalei este în dialog atât cu firmele care dețin taximetre, firmele de construcții și de turism care dețin autocare și microbuze, astfel încât să se poată identifica cele mai bune soluții antipoluare, așa cum s-a întâmplat în toate capitalele europene.
Cei interesați pot trimite în continuare propuneri legate de proiect la adresele de email oxigen@pmb.ro şi relatiipublice@pmb.ro până la 1 octombrie, dată la care se încheie consultarea publică. Reamintim faptul că termenul inițial a fost prelungit, pentru un acces cât mai larg la procesul de consultare publică.