(P) Dependența de tehnologie a copiilor și adolescenților

Dispozitivele mobile au devenit o parte omniprezentă a vieții moderne. Nu doar că servesc ca o modalitate de comunicare, dar acționează și ca instrument de rețea socială, organizator personal, instrument de cumpărături online, calendar, ceas cu alarmă și bancă mobilă. Deși sunt fără îndoială dispozitive benefice, se pare că dependența de telefon și de alte dispozitive digitale a devenit o formă de dependență comportamentală.

Utilizarea frecventă a telefonului mobil în cazul copiilor și adolescenților are potențialul de a provoca rezultate negative pe termen scurt, cum ar fi distragerea atenției, dar poate avea și consecințe pe termen lung, cum ar fi exacerbarea problemelor existente de sănătate mintală sau dezvoltarea de alte dependențe comportamentale.

87% dintre tinerii adulți spun că preferă să nu-și lase niciodată deoparte smartphone-ul, în timp ce 80% dintre utilizatorii de telefon mobil își verifică telefonul în primele 15 minute de la trezire.

Principalele probleme cu care se confruntă copiii și adolescenții din cauza suprautilizării tehnologiei sunt:

Probleme psihologice

Utilizarea excesivă a tehnologiei poate cauza probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea. Poate reduce, de asemenea, încrederea în sine, satisfacția de viață și stabilitatea emoțională.

Probleme cu somnul

Copiii care sunt dependenți de social media și jocuri tind să fie tensionați, incapabili să se relaxeze și pot ajunge să sufere de privare de somn.

Abilități sociale

Petrecerea unui timp mai îndelungat în fața ecranelor decât în interacțiuni față în față cauzează retragere socială și împiedică dezvoltarea abilităților sociale.

Probleme de vedere

Prea mult timp petrecut în fața ecranului poate cauza vedere încețoșată, dureri de cap, discomfort și oboseală oculară.

Stil de viață inactiv

Un copil care petrece prea mult timp în fața unui ecran poate avea o condiție fizică precară și poate dezvolta probleme musculo-scheletice.

Simptomele suprautilizării

Copiii dependenți de tehnologie pot prezenta următoarele simptome:

  • Lipiți constant de dispozitivele lor digitale
  • Se supără atunci când nu pot accesa dispozitivele lor
  • Nu arată interes în alte activități
  • Preocupați și nepăsători în timp ce folosesc dispozitivele
  • Vorbesc despre activități online chiar și când nu folosesc dispozitivele

Dacă observi la copilul tău că dependența de telefon începe să îi afecteaze sănătatea, relațiile și responsabilitățile, ar putea fi timpul să faci unele modificări. Mai întâi, află dacă există îngrijorări adiacente. Psihologii consideră că tinerii care folosesc compulsiv telefoanele mobile pot încerca să evite problemele din viața lor prea dificile sau complicat de rezolvat.

Deci, unul dintre primele lucruri de luat în considerare este dacă există ceva mai

profund care îl poate determina pe copil sau adolescent să se refugieze în tehnologie. Rezolvarea problemei de bază ar putea fi cheia reducerii anxietății.

Utilizarea problematică a telefonului mobil are multe caracteristici în comun cu dependențele comportamentale, cum ar fi jocurile de noroc compulsive, așa că să apelezi la psihoterapie copii pentru ajutor îți poate fi foarte folositor. Terapia cognitiv-comportamentală poate fi foarte eficientă pentru a revendica un sentiment de control asupra utilizării telefonului.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati