[P] Gestionarea gândurilor negative și controlul emoțiilor la poker

În orice activitate competitivă, reușita nu ține doar de cunoștințe și performanțe fizice, în funcție de ceea ce presupune respectiva activitate (de exemplu un examen sau o competiție sportivă), ci și de modul în care gestionezi componenta psihologică semnificativă.

Acest fapt este perfect valabil și în jocul de poker – una dintre pasiunile împărtășite în prezent de mulți români, în condițiile în care jocul de poker online este ușor accesibil pe platforme licențiate pe plan local.

Pokerul nu este așadar numai despre cărțile pe care le primești în joc, ci și despre gestionarea emoțiilor negative, una dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă în mod uzual jucătorii. Aceste senzații nu tocmai plăcute în unele momente pot perturba concentrarea și performanța, dacă sunt lăsate să acționeze necontrolat.

Pokerul nu este doar despre noroc și nici măcar doar despre istețime, căci relevantă și este și inteligența emoțională a jucătorilor. Anxietatea resimțită poate înainte de un turneu important sau frustrarea unei mâini slabe sau a unui pariu greșit trebuie ținute cât mai bine sub control.

Cum să te împaci cu stările tensionate

Emoțiile negative nu pot fi eliminate, acestea fiind o parte naturală a experienței umane. Gestionarea gândurilor negative și controlul general al emoțiilor în jocul de poker se referă însă la stăpânirea jocului mental.

Practic, trebuie să înveți cum să te împaci cu emoțiile puternice, care au rolul lor, semnalând atenția sporită pe care trebuie să o oferim anumitor chestiuni. Important este ca jucătorii de poker să nu fie copleșiți de aceste senzații, pentru a nu ajunge contraproductivi.

Confruntarea cu emoțiile negative în poker în mod pozitiv presupune înțelegere avansată a rolului acestora. Furia, frustrarea, anxietatea și tristețea sunt sentimente umane firești, deși nu ne dorim să le experimentăm. Neplăcute și provocatoare, aceste emoții ne pot stimula energiile interioare, determinând atenție sporită. De fapt, creierul tocmai din acest motiv creează acele sentimente, pentru a semnala faptul că ceva semnificativ necesită atenția noastră.

O idee bună este să folosești toate aceste senzații în beneficiul tău. Spre exemplu, starea de anxietate înainte de un turneu îți va stimula la maximum toate simțurile și te va face să te concentrezi pe fiecare detaliu relevant. Anterior, se presupune că ai avut motivația necesară pentru a te pregăti cât mai bine.

Caută strategii de consolidare a încrederii de sine, fără să îți suprimi emoțiile normale. Aceste emoții negative pot apărea la poker în diverse situații, de exemplu la pierderea unui joc sau atunci când ai o sesiune în care ai luat în mod succesiv decizii eronate. Respiră adânc, adună-te și concentrează-te mai bine la jocul prezent.

Iar dacă știi că emoțiile te pot totuși trăda atunci când blufezi sau când ai o mână de top, poate nu ar fi rău să te axezi mai mult pe online poker variantă în care adversarii nu te pot vedea și astfel nu trebuie să-ți mai faci griji în legătură cu semnele care te pot da de gol.

Recunoaște emoțiile și învață să le folosești în avantajul tău

Asumă-ți această stare de emoție, căci dacă încerci să îndepărtezi sau să negi ceea ce simți, emoțiile ar putea deveni și mai puternice. Răspunde constructiv, acceptând situația și reglând totul din mers.

Cel mai relevant pas este probabil reprezentat de recunoașterea emoțiilor pe măsură ce acestea apar. Identifică ceea ce simți, conștientizează-ți starea de spirit de la un anumit moment dat.

Este nevoie chiar de o etichetare a sentimentelor – să înțelegi ceea ce simți și de ce. Numirea emoțiilor poate reduce intensitatea acestora, au arătat unele studii. Nu uita să înțelegi și cauzele. Mai departe, acceptând starea de fapt, poți căuta strategii mai bune de acțiune în jocul de poker – care încă se desfășoară, nu este totul pierdut, chiar dacă ai avut un parcurs nu tocmai bun.

Este ușor să își pierzi calmul și concentrarea în diverse situații mai tensionate. Inteligența emoțională vizează tocmai păstrarea calmului. Nu are niciun rost să te enervezi și să reacționezi haotic. Nu poți da timpul înapoi, singura acțiune cu sens este să analizezi lucrurile, să vezi ce s-a întâmplat și ce poți face în continuare. Dar trebuie să îți faci gândurile și sentimentele să colaboreze, să te conducă în sensul dorit, nu să te facă să acționezi inconsecvent.

Jocul de poker este extrem de complex, dincolo de toate regulile care par atât de simple la prima vedere. Astfel, multe persoane devin pasionate de jocul psihologic adiacent jocului propriu-zis la masa de poker – fie aceasta și virtuală, în cazul jocului desfășurat pe platforme de poker online.

Sursa foto canva.com

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati