Google a început o campanie împotriva reclamelor înșelătoare privind serviciile de jocuri de noroc și de pariuri sportive, în conformitate cu normele naționale. Miliarde de oameni din întreaga lume accesează zilnic motoarele de căutare pentru a găsi informații relevante și de încredere, inclusiv reclame.
Compania americană a angajat mii de profesioniști care lucrează pentru a proteja „sănătatea” ecosistemului de publicitate digitală. În ultimul an, s-a înregistrat o creștere semnificativă a fraudelor pe internet. În Italia unde, de exemplu, înșelătoriile online au înregistrat o creștere cu 20%, cu venituri care au crescut de la 114 milioane de euro la 137 de milioane. Infractorii cibernetici își actualizează constant tacticile de a manipula publicitatea digitală pentru a frauda oamenii și companiile.
Una dintre piețele care se bazează pe motoarele de căutare este și cea a jocurilor de noroc ilegale, care valorează peste 18 miliarde de euro. Conform protocoalelor cu autoritățile din fiecare țară, Google încearcă să depisteze și să blocheze anunțurile propagate în mediul online de operatorii nelicențiați. Anul trecut, motorul de căutare a blocat 5,5 miliarde de reclame, dintre care aproape 193 de milioane au avut legătură cu jocurile de noroc. Alte 206,5 milioane de reclame erau pentru diverse sisteme de escrocherie.
Se are în vedere și sensibilitatea culturală
Pentru Google, protecția consumatorilor împotriva riscurilor de publicitate înșelătoare include, de asemenea, identificarea acelor reclame care pot fi inadecvate în ceea ce privește sensibilitatea culturală a clienților sau chiar ilegale conform legislației naționale.
Există reclame și promoții care ar putea să nu fie afișate utilizatorilor într-o anumită regiune, sau pentru care agențiile de publicitate ar trebui să îndeplinească cerințe suplimentare înainte ca anunțurile lor să poată fi publicate. O reclamă o companie de gambling este blocată și dacă pe teritoriul țării respective sunt interzise jocurile de noroc, sau dacă poate ajunge la o comunitate ale cărei convingeri intră în contradicție cu această activitate.
Evoluția tehnologiei eficientizează aplicarea politicilor
Pentru a asigura ceea ce Google numește „angajamentul de a menține un internet sănătos, susținut de publicitate”, motorul de căutare se folosește de inteligența artificială generativă. Această nouă tehnologie a adus schimbări semnificative în industria publicității digitale, de la optimizarea performanței la editarea imaginilor.

Inteligența artificială generativă reprezintă, de asemenea, o oportunitate unică de a îmbunătăți în mod semnificativ aplicarea politicilor. Ea se referă la utilizarea sistemelor de învățare automată bazate pe inteligență artificială, care detectează miliarde de reclame dăunătoare înainte ca o persoană să le poată vedea. Cu toate acestea, știm că aceste sisteme, deși sunt extrem de sofisticate, au nevoie de timp pentru a fi foarte eficiente: ele se bazează adesea pe sute de mii, dacă nu pe milioane de exemple de conținut care încalcă drepturile.
Nu este ceva neobișnuit ca reclamele să fie create sau modificate pentru a scăpa de sistemele de detectare, ceea ce face extrem de dificilă distingerea între serviciile legitime și cele false. Este nevoie de adaptarea rapidă a sistemelor de screening automatizate pentru a combate înșelătoriile.
Românii au accesul blocat la operatorii nelicențiați
O dată cu reglementarea domeniului jocului de noroc în România, pasionații de gambling din țara noastră au acces doar la platformele operatorilor care dețin o licență valabilă emisă de Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc. În cazul în care un rezident român încearcă să acceseze platforma unei case de pariuri sau a unui cazino nelicențiat, pe ecran apare un mesaj de atenționare, în care utilizatorul este informat că accesul este restricționat.
De asemenea, atunci când caută pe google anumite informații, românii nu pot intra în articolele de pe site-uri deținute de operatori care nu funcționează legal pe piața de la noi.