Pachet de sprijin pentru Republica Moldova, care include vaccinuri anti-COVID

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la Chişinău, un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetăţenii Republicii Moldova, care ar urma să includă până la 200.000 de doze de vaccin împotriva noului coronavirus.

„Doresc să subliniez în mod special că România este şi va rămâne prietenul sincer şi principalul partener al cetăţenilor Republicii Moldova. Prezenţa mea astăzi aici, investiţiile realizate dezinteresat de România şi asistenţa semnificativă pe care România a oferit-o în ultimul an pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 dovedesc acest lucru. Suntem alături de preşedintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, şi suntem pregătiţi să furnizăm întreaga asistenţă de care este nevoie pentru implementarea cu succes a programului său reformator şi pentru gestionarea multiplelor crize cu care Republica Moldova se confruntă. În acest sens, îmi face plăcere să anunţ un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetăţenii Republicii Moldova„, a spus Iohannis, într-o declaraţie comună de presă cu omologul său, Maia Sandu, scrie Agrpres.

Potrivit preşedintelui, acest pachet are în vedere încheierea cât mai rapidă a celui de-al şaselea Protocol adiţional la Acordul bilateral privind grantul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, vizând prelungirea valabilităţii Acordului şi extinderea domeniilor de cooperare.

„Astfel, vom putea continua şi extinde programele bilaterale de asistenţă de succes de până acum”, a precizat Klaus Iohannis.

O altă măsură este susţinerea procesului de vaccinare anti-COVID prin furnizarea de până la 200.000 de doze de vaccin şi trimiterea, la Chişinău, în etapa imediat următoare, a unei echipe de specialişti, care să împărtăşească din experienţa României şi să ajute la pregătirea Strategiei de vaccinare. Conform lui Iohannis, este necesară o cooperare strânsă cu autorităţile de specialitate ale Republicii Moldova şi implicarea acestora.

Totodată, România va furniza medicamente, echipamente medicale şi de protecţie pentru îngrijirea pacienţilor COVID-19.

Pachetul de sprijin include şi acordarea, ca ajutor extern, a unei cantităţi de motorină de aproximativ 6.000 de tone, pentru susţinerea agricultorilor din Republica Moldova.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati