Grupul de Iniţiativă Civică IOR – Titan a lansat Pactul verde pentru Parcul IOR şi natura urbană, document pe care l-a înaintat tuturor candidaţilor la Primăria Sectorului 3 şi formaţiunilor politice care participă la alegerile din 9 iunie.
Aceştia sunt invitaţi să consulte şi să-şi exprime public adeziunea faţă de prevederile pactului prin semnarea documentului, informează grupul de iniţiativă civică, marţi, pe pagina sa de Facebook.
Pactul a fost redactat în urma unui chestionar lansat public şi completat voluntar de peste 750 de cetăţeni ai sectorului.
„Oamenii şi-au exprimat opinia privind abordarea pe care viitorul primar şi Consiliu Local al Sectorului ar trebui să o aibă cu privire la: buna gestionare a spaţiilor verzi şi biodiversităţii din sector, reducerea poluării, reducerea efectelor încălzirii urbane, recuperarea porţiunii retrocedate abuziv din Parcul IOR, regimul construcţiilor private, investiţii publice în parcuri, reformarea poliţiei şi administraţiei locale”, transmite sursa citată.
Voluntarii GIC IOR-Titan au analizat programele electorale ale tuturor candidaţilor şi au creat o secţiune specială pe site-ul asociaţiei, unde pot fi consultate intenţiile acestora cu privire la protejarea spaţiilor verzi: https://parcul-ior.ro/candidati-sector-3/.
Întrebările din chestionar au fost concepute de către voluntari care apără Parcul IOR şi au fost promovate de Grupul de Iniţiativă Civică IOR-Titan într-un proiect sprijinit de Platforma de mediu pentru Bucureşti.
„În Bucureşti şi în Sectorul 3, mediul urban a cunoscut o perioadă îndelungată de scădere suprafeţelor spaţiilor verzi şi poluare, iar această tendinţă s-a accentuat dramatic în ultimii ani. Simţim şi vedem declinul atunci când mergem în Parcul IOR, prin grădinile de bloc, pe străzi, când solicităm informaţii de interes public sau când dorim să participăm la luarea deciziilor care privesc comunitatea. Ne referim mai ales la parcuri şi spaţii verzi care sunt ori au fost retrocedate în neştire ori care au fost diminuate constant prin asfaltare sau pavare, împrejmuiri (garduri) supradimensionate şi omniprezente în jurul spaţiilor verzi, copaci otrăviţi cu substanţe toxice, mutilaţi, uscaţi şi tăiaţi ori sufocaţi de construcţii ilegale pe spaţii verzi”, se arată în preambulul pactului.