Pădurea Băneasa ar putea fi amenajată ca parc

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) ar putea cere Guvernului trecerea Pădurii Parc Băneasa în domeniul public al Capitalei în scopul reamenajării ca parc, un proiect de hotărâre în acest sens aflându-se pe ordinea de zi a ședinței de joi.

„Se solicită Guvernului României emiterea unei hotărâri privind trecerea parcelelor 8, 11 și 14 din Unitatea de Producție UP II Băneasa din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva în domeniul public al municipiului București, în scopul reamenajării că parc”, prevede proiectul de hotărâre. Potrivit acestuia, în cazul nerespectării destinației imobilului, el revine de drept în domeniul public al statului și în administrarea Romsilva.

Raportul de specialitate arată că, prin adoptarea Hotărârii 17/2013, CGMB a aprobat includerea în domeniul public al Capitalei a imobilului teren Parc Pădurea Băneasa, situat în Aleea Privighetorilor nr. 39-83, în suprafață de 572.104 mp, înscris în cartea funciară nr. 239094, proprietar fiind municipalitatea, scrie Wall-Street.ro.

Înscrierea dreptului de proprietate s-a efectuat în baza prevederilor Legii nr. 716 bis/1930 pentru înfrumusețarea Capitalei emisă de Regele Mihai I al României, conform cărora Ministerul de Agricultură și Domenii a fost autorizat să cedeze municipiului București proprietatea Pădurii Băneasa în scopul de a fi amenajată ca parc.

Ulterior, Romsilva a depus plângere împotriva încheierii de carte funciară la Judecătoria Sectorului 1, fiind deschis dosar în 2015, municipiul București având calitatea de părat. Printr-o sentința civilă din 2017, instanța a dispus anularea încheierii de carte funciară emise de OCPI și rectificarea cărții funciare în sensul radierii înscrierii în cartea funciară a dreptului de proprietate privind imobilul situat în Aleea Privighetorilor nr. 39-83, se explică în raportul de specialitate.

Printr-un ordin din 2018 emis de ministrul Apelor și Pădurilor au fost aprobate Normele metodologice referitoare la criteriile și modalitățile privind transmiterea unor suprafețe de fond forestier din administrarea Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale. Conform unor prevederi ale acestor norme, suprafețele de fond forestier din grupa cu funcțiunea păduri-parc amplasate pe rază teritorială a unității administrativ-teritoriale solicitante se transmit, la solicitarea acesteia, din proprietatea publică a statului și administrarea Romsilva în proprietatea publică a UAT. Pădurea Parc Băneasa reprezintă parcelele 8, 11 și 14 din Unitatea de Producție UP ÎI Băneasa și este în grupa cu funcțiunea păduri-parc, se precizează în raport.

Pădurea Parc Băneasa este cel mai mare spațiu verde de pe rază administrativ-teritorială a Bucureștiului și reprezintă o zona importantă de recreere și de promenade pietonale, se mai menționează în document.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati