Palatul Știrbei din București va fi reabilitat pentru a deveni un magazin de lux

Palatul Știrbei din București, monument istoric și arhitectonic, va deveni primul magazin de lux de tip department store din România, așa cum sunt faimoasele Macy’s în New York, Harrod’s din Londra sau Galariile Lafayette de la Paris, infromează stirileprotv.ro.

Transformarea va costa 20 de milioane de euro, iar lucrările, în plină desfășurare acum, ar putea fi gata vara viitoare.

În fosta cameră a tronului domnitorului Barbu Știrbei, muncitori români, nepalezi și camerunezi cară o grindă din lemn de brad care urmează să fie restaurată.

Statuile de susținere, din teracotă de Viena, care înfățișează patru femei și care decorau fațada Palatului Știrbei, au fost demontate și au trecut deja printr-un proces de curățare cu abur fierbinte.

Construit în secolul al 19-lea după planurile arhitectului francez Michel Sanjouand și restaurat de arhitectul Friedrich Hartman, Palatul Știrbei a fost grav deteriorat la cutremurul din 1977.

După Revoluție, a fost retrocedat moștenitorilor, care l-au vândut ulterior unui om de afaceri român. Iar din 2019, clădirea îi aparține unui investitor străin, de origine israeliană, care a investit 20 de milioane de euro în lucrările de renovare și restaurare. La finalul acestora va deveni primul department store din România.

Magazinul de lux Palatul Știrbei ar urma să fie deschis în 2025

La subsol se afla odinioară crama Palatului Știrbei, iar această zonă va fi amenajată astfel încât cărămida care datează din anul 1835 să rămână la vedere. Încăperea va fi transformată din vara anului 2025 într-un magazin de lux.

În spatele palatului, clienții se vor putea destinde într-o piațetă care va respecta arhitectura vremii.

Rareș Iancău, chief technical officerPe acest amplasament se va reconstrui fosta remiză de trăsuri a domnitorului Știrbei, construcție care a fost demolată la începutul anului 2000 de vechiul proprietar. Va urma principalele linii arhitecturale de la acea vreme, cu accente moderne.

ReporterVa fi doar de decor sau va avea și o funcționalitate practică?

Rareș IancăuServicii, probabil restaurant”.

Unul dintre cele mai vechi „department stores” din Europa este în capitala Franței și a fost ridicat în 1838. Clădirea aparține acum companiei Louis Vuitton. Astfel de magazine sunt și în Londra, Roma sau Berlin.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati