Până în martie, România primește 1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca

România urmează să primească în februarie și martie 1,3 milioane de doze de vaccin antiCovid de la AstraZeneca, a declarat marți medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva coronavirusului.

Potrivit acestuia, în această săptămână autoritățile române vor stabili și ce categorii de vârstă vor primi acest vaccin, după ce în studiile clinice desfășurate și care au stat la baza autorizării, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani.

Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin este după vârsta de 18 ani, datele de eficacitate sunt în jur de circa 60% și se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze la un interval cuprins între 4 și 12 săptămâni. În studiile clinice desfășurate și care au stat la baza autorizării, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani.

Ca atare, rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie după ce vom primi un punct de vedere de la comisiile de specialitate ale MS și de de la Agenția Națională a Medicamentului din România, care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
În ceea ce îi privește pe cei care nu doresc să se imunizeze cu vaccinul de la AstraZeneca, medicul a spus că aceștia pot aștepta să se programeze în momentul în care va fi disponibil vaccinul dorit.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati