Pandemia a scăzut traficul din Bucureşti cu 10%. Cea mai aglomerată zi din traficul bucureștean

Bucureștiul ocupă locul al 18-lea în Topul celor mai aglomerate orașe din lume şi locul 9 în Europa în ceea ce privește traficul auto, arată studiul pentru anul 2020 realizat de producătorul olandez de sisteme de navigație TomTom, incluzând 416 de orașe din 57 de țări.

În 2019, România se situa pe locul 14 în lume şi pe 4 în Europa în funcție de aglomerația din trafic.

165 de ore, pierdute de bucureșteni în trafic

Traficul din Capitală a scăzut, în total, anul trecut cu 10% faţă de valorile din 2019 din cauza restricţiilor de circulaţie impuse de pandemia de Covid-19. Cea mai aglomerată luna a fost februarie, cu un nivel de congestie de 54% în timp ce în luna aprilie traficul a fost cel mai liber, cu o congestie de 10%, scrie economica.net.

În total, şoferii bucureşteni au pierdul anul trecut blocaţi în trafic 165 de ore, adică 6 zile şi 21 de ore, mai puţin cu 2 zile şi 14 ore faţă de 2019.

Cea mai aglomerată zi din traficul bucureștean

Cea mai aglomerată zi de anul trecut din traficul bucureştean a fost 5 martie (o zi de marţi), când timpul petrecut în trafic a fost, în medie, cu 73% mai mare decât ar fi în condițiile în care traficul ar fi fluent.

Şoferii care circulă pe străzile din București pierd circa 19 minute din cauza aglomerației din trafic, în timpul orelor de vârf de dimineaţă şi 24 de minute seara (la o călătorie medie de 30 de minute) în timpul săptămânii.

În total, anul trecut au fost 66 de zile cu trafic liber. În 2020, autorii studiului spun că au observat o scădere a traficului rutier „fără precedent” în oraşele din întreaga lume.

„Pandemia COVID-19 a schimbat dramatic modul în care trăim, lucrăm și ne mișcăm. Lockdown-urile, munca la distanță și alte restricții privind mișcarea au transformat tiparele de mișcare și au redus congestia traficului în majoritatea orașelor”. Topul a fost realizat pe baza datelor colectate pe parcursul anului 2020.

La nivel mondial, cele mai aglomerate oraşe sunt Moscova, Mumabi, Bogota, Manila, Istanbul. În Europa, cele mai congestionate oraşe sunt: Moscova, Istanbul, Kiev. Cu excepţia Istabulului, toate oraşele din Top 7 sunt fie din Rusia, fie din Ucraina. Pe locul 8 se află oraşul Lodz din Polonia, pe locul 9 – Bucureşti, iar Top 10 se încheie cu oraşul Samara din Rusia.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati