Parcare gratuită în Bucureşti pentru maşinile electrice și hibride. Ce trebuie să faci pentru a beneficia de această facilitate

Șoferii care dețin mașini electrice şi hibride, înregistrate în Bucureşti, vor putea utiliza în continuare gratuit parcările publice de utilitate generală, potrivit observatornews.ro.

În capitala României circulă zilnic în jur de 1.4 milioane de mașini, ceea ce face de cele mai multe ori dificilă găsirea unui loc de parcare. Tocmai din această cauză, Primăria Capitalei oferă facilități care îți permit să parchezi gratuit în oraș.

Proprietarii de maşini electrice şi hibride pot parca gratuit în Bucureşti

Pentru a beneficia de gratuitate, posesorii au obligaţia de a înregistra autoturismul în Registrul informatic al autoturismelor electrice şi hibride, ţinut de operatorul serviciului public de administrare a parcajelor.

Înregistrarea se realizează în baza cererii formulate de către posesorii autoturismelor. Identificarea autoturismelor care beneficiază de gratuitate se va efectua de către operatorul serviciului public, la momentul verificării autoturismelor parcate şi pe baza înregistrărilor efectuate în sistemul electronic.

Excepţie vor reprezenta autoturismele electrice şi hibride: utilizate pentru activităţile de transport alternativ intermediate prin platforme digitale, cele utilizate în baza unui sistem de partajare a autoturismelor intermediat prin platforme digitale, precum şi cele care, prin colantare, dispozitive audio-video, afişează mesaje publicitare.

Din 2023 nu se mai emit vignete pentru parcarea gratuită

„Din data de 03.01.2023, Administrația Străzilor București nu va mai înregistra cereri privind emiterea vignetelor pentru parcarea gratuită a autovehiculelor electrice sau hibrid, ca urmare a aprobării Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr.706/2022 privind abrogarea HCGMB nr.140/2016, publicată în Monitorul Oficial al Municipiului București. 

Conform acesteia, pentru a beneficia de utilizarea cu titlu gratuit a parcajelor publice de utilitate generală situate pe teritoriul municipiului București , posesorii autovehiculelor electrice și hibrid, care nu dețin vigneta valabilă emisă de Administrația Străzilor București, trebuie să se înregistreze la Compania Municipală Parking București S.A   http://www.cmpb.ro

Posesorii autovehiculelor electrice sau hibrid, ce dețin o vignetă valabilă la data de 01.01.2023, nu trebuie să se mai înregistreze la Compania Municipală Parking București S.A.

Pe parcursul întregului proces de colectare, prelucrare, stocare și transfer al datelor, Administrația Străzilor București își asumă responsabilitatea respectării drepturilor de care beneficiază fiecare persoană fizică, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, se arată într-un comunicat transmis de Primăria Municipiului Bucureşti.

Ce condiţie trebuie să îndeplinească

În ceea ce privește mașinile electrice și cele echipate cu motorizări hibride, hibride clasice și plug-in hybrid, acestea pot fi parcate oriunde, fără ca posesorii acestora să fie obligați să achite tariful. Totuși, pentru a beneficia de gratuitate, cei care dețin astfel de automobile trebuie să-l înregistreze în Registrul informatic al mașinilor electrice şi hibride, care este ţinut de operatorul serviciului public de administrare a parcajelor.

Cât costă parcarea în Bucureşti pentru maşinile clasice

De la data de 1 martie 2023, Primăria Municipiului București a simplificat modul în care șoferii care folosesc parcările publice gestionate de Compania Municipală Parking București (CMPB) pot să achite contraavaloarea unui loc de parcare. Astfel, plata contravalorii serviciului de parcare în parcajele de pe raza Capitalei se poate realiza astfel:

  • cash la personalul autorizat
  • plata cu cardul bancar
  • plata prin sms
  • prin aplicația „Parking București”

Ce pățești dacă nu achiți parcarea

Șoferii care ocupă un loc de parcare în zonele administrate de Primăria București și nu achită contravaloarea acestuia vor primi în mod automat o amendă de 200 de lei pe zi și, totodată, li se vor bloca mașinile. Amenzile sunt aplicate prin intermediul unui sistem cu care sunt dotate mașinile Municipalității.

Acest sistem funcționează pe baza unui radar și a două camere video de ultimă generație, care verifică pe loc atât numărul de înmatriculare al mașinii, cât și dacă șoferul a achitat tariful pentru locul de parcare. Pot fi verificate până la 3.000 de autoturisme într-o oră. Dacă respectivul automobil a fost parcat fără ca posesorul să fi achitat contravaloarea, acesta va primi pe loc amendă.

Procesul verbal va fi întocmit și în absența șoferului, iar acesta va fi însoțit de o fotografie care indică locul, data și ora la care aceasta a fost realizată. Dacă vei fi surprins că ai parcat pe un loc de parcare al Primăriei București fără să plătești, pe o durată mai lungă de timp, riști să primești mai multe amenzi în aceeași zi.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati