Părinții care vor sta acasă cu copiii care fac școală online vor avea bani și zile libere

Părinții care vor sta acasă cu copiii cât timp fac școala online, din cauza pandemiei, vor avea zile libere și bani de la stat.

Un proiect de ordonanță de urgență prevede că unul dintre adulţii rămași acasă va primi cel mult 75% din salariul mediu brut la nivel național, potrivit StirileProtv.

Măsura se va aplica părinţilor care au copii de grădiniţă şi de şcoală, cu vârste de până la 12 ani şi doar în cazul suspendării cursurilor ori a închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

Ordonanţa Guvernului prevede că un părinte va putea fi plătit cu cel mult 194 de lei brut pe zi, ceea ce înseamnă că va rămâne în mână cu 113 de lei.

Dacă, de exemplu, apare un caz într-o clasă şi cursurile se suspendă o perioadă de 14 zile, părintele rămas acasă va putea primi cel mult 1.332 de lei net. Iar dacă să zicem şcoala e închisă pentru o perioadă de o lună, suma ajunge la 2.382 de lei, pentru că se calculează în funcţie de zilele lucrătoare.

Procedura ar trebui să fie simplă. Zilele plătite de stat se dau doar unuia dintre părinţi, la cerere. Pentru asta, trebuie să depună o solicitare la angajator. Mai departe, angajatorul va cere de la stat decontarea .

Toate aceste prevederi au fost deja discutate de Guvern, există un acord asupra lor, aşa că, cel mai probabil, vor fi aprobate în şedinţa Executivului de săptămâna aceasta. Aşadar, vor putea intra în vigoare până la deschiderea noului an şcolar.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati