Parlamentul European a adoptat rezoluția care recomandă primirea României în Schengen

Parlamentul European de la Strasbourg a adoptat, marți, cu largă majoritate, rezoluția care propune primirea României în spațiul de liberă circulație Schengen.

Eurodeputații cer ca până la sfârșitul anului, ”Consiliul să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen de liberă circulație. Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023”, se arată într-un comunicat de presă al legislativului european, scrie Biziday.

Rezoluția fără caracter legislativ a fost adoptată cu 547 voturi pentru, 49 împotrivă și 43 abțineri.

  • Comunicatul mai subliniază că excluderea României și Bulgariei “este discriminatorie și are un impact negativ asupra pieței unice a UE”.

Europarlamentarii amintesc faptul că România și Bulgaria îndeplinesc din 2011 toate condițiile tehnice:

  • protecția datelor, frontierele aeriene, frontierele terestre, cooperarea polițienească, Sistemul de Informații Schengen și frontierele maritime și vizele. Inițiatorii subliniază că adoptarea deciziei finale de către Consiliul de Justiție și Afaceri Interne a fost amânată în mod repetat: ”În cei 11 ani care au trecut de atunci, Consiliul nu a reușit să adopte o decizie privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România, în pofida apelurilor repetate în acest sens, atât din partea Comisiei, cât și a Parlamentului”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati