Parlamentul European ia măsuri pentru protejarea lucrătorilor în construcții: „Am susținut scăderea fibrelor de azbest, norme și proceduri obligatorii de decontaminare”

Proiectul susținut de eurodeputatul REPER Dragoș Pîslaru privind protejarea mai fermă a lucrătorilor în construcții a fost aprobat de Parlamentul European. Noile reguli au ca scop protejarea lucrătorilor din UE de riscurile asupra sănătății generate de expunerea la azbest și îmbunătățirea detectării precoce a acestui grup periculos de minerale fibroase.

Președintele Comisiei pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale, Dragoș Pîslaru, a declarat că „s-a făcut un pas mai aproape de un viitor fără azbest”.

Potrivit eurodeputatului Renew Europe/Reper, aceste noi reguli reduc drastic nivelul de azbest la care sunt expuși lucrătorii, protejându-i de acest agent cancerigen periculos.

„Dar, întrucât nu există un nivel sigur de expunere la azbest, noile reguli îi protejează și pe lucrători, oferindu-le îmbrăcăminte de protecție și echipament respirator, protejându-i pe cei aflați în prima linie a valului de renovare a clădirilor”, a mai spus Dragoș Pîslaru.

„În calitate de președinte al Comisiei de Muncă din Parlamentul European, am prezidat negocierile asupra textului directivei și am susținut scăderea fibrelor de azbest, norme și proceduri obligatorii de decontaminare și de măsurare ale azbestului din clădiri, dar și o listă valabilă în toată UE care să centralizeze bolile provocate de azbest”, mai spune eurodeputatul Dragoș Pîslaru.

Deși toate formele de azbest au fost interzise în UE din 2005, fibrele de azbest sunt încă prezente în milioane de clădiri și infrastructuri, ucigând peste 70.000 de oameni pe an în Europa și cauzând 78% din cazurile recunoscute de cancer profesional, precum cancerul pulmonar sau chiar cel ovarian.

Marți, plenul Parlamentului European a adoptat cu 614 voturi pentru, 2 împotrivă și 4 abțineri o directivă, deja convenită cu statele membre, care va reduce limita de expunere profesională la azbest și prin care se solicită utilizarea unei tehnologii mai moderne și mai precise pentru a detecta prezența fibrelor subțiri de azbest în clădiri.

Nimeni în România nu vorbește despre azbest și cancerul provocat de acesta, deși substanța este peste tot în jurul nostru. Mulțumită Uniunii Europene, vom fi protejați în viitor de azbest.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati