Pateul vegetal, produsul „de post” cel mai des consumat, este extrem de nociv

Postul Crăciunului îi determină pe mulți români să aleagă de pe piață produse vegetale. Cu toate acestea, specialiștii îndeamnă la o atenție sporită mai ales la lista de ingrediente.

Sarea este condimentul și conservantul care, consumat în cantități ridicate, poate duce la tensiunea arteriala crescută, care este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare și accidentele vasculare cerebrale.

Infocons a realizat un studiu comparativ cu privire la evoluția produselor tip pate vegetal/pastă vegetală, pe baza studiilor din 2011, 2015, 2016, 2018 și 2021.

În total au fost analizate peste 50 de produse, de la diverși producători/distribuitori.

Produsele care au făcut obiectul acestui studiu se găsesc ca formă de prezentare în conservă, cu un gramaj cuprins între 75 și 200g.

Pateu vegetal – numeric aditivi (E-uri)

Din punct de vedere al aditivilor alimentari, aceștia au fost în mod constant prezenți într-o cantitate considerabilă în produsele studiate, respectiv 7 sau mai mulți aditivi.

  • 50% din produsele studiate pe perioada studiilor din 2015, 2016 și 2018;
  • 25% din produse pentru studiul din 2011;
  • 17.95% din produse pentru studiul din 2021;

Procentaj e-uri

Din punct de vedere al cantității medii și medianei de aditivi alimentari a produselor tip pastă vegetală:

  • 3,92 E-uri au în medie produsele în studiul din 2021;
  • 5,5 E-uri aveau în medie produsele în 2011;
  • 6,62 E-uri aveau în medie produsele din 2015;
  • 7,87 E-uri în studiul din 2018;
  • 10,45 E-uri aveau în medie produsele din 2016;

15 este cel mai mare număr de aditivi alimentari într-un singur produs, regăsit în studiul din 2016.

0 aditivi alimentari au fost găsiți în 19 produse: 2 dintre ele fiind se regăsesc în studiul din 2011, alte 2 produse în 2015 și 15 produse se regăsesc în studiul din 2021.

Din punct de vedere al celor mai des întâlniți aditivi alimentari au fost următorii:

  • 67,80% este procentajul produselor în care a fost găsit caragenanul (E407);
  • 55,56% este procentajul produselor în care a fost găsit monoglutamatul de sodiu (E621);
  • 48,55% este procentajul produselor în care a fost găsiți polifosfați (E452);
  • 36,86% este procentajul produselor în care a fost găsit ascorbatul de sodiu (E301).

28 este cel mai mare număr de aditivi diferiți găsiți în produsele din studiul pe 2016.

  • 35,72% au început să scadă începând cu studiul din 2011 și 2018;
  • 32,15% mai puțini aditivi în anul 2021;
  • 3,57% mai puțini aditivi în anul 2015.

Pateu vegetal – numeric valori nutriționale

Din punct de vedere al valorii energetice:

  • 319kcal/100g cel mai mare aport energetic a fost identificat în studiul din 2021
  • 286kcal/100g s-a regăsit în studiile din 2011, 2016 și 2018
  • 270kcal/100g s-a regăsit în studiile din 2015.

La polul opus:

  • 130kcal/100g cel mai mic aport caloric a fost identificat în studiul din 2015,
  • 176kcal/100g în studiul din 2011
  • 167,3kcal/100g în studiul din 2016,
  • 167 kcal/100g în studiul din 2018;
  • 184 kcal/100g în studiul din 2021.

Evolutia aportului caloric

Din punct de vedere al cantității de grăsimilor

  • 28,9g este cantitatea maximă de grăsimi găsite în produse din studiile din 2011, 2016, 2018 și 2021
  • 27,3g în studiul din 2015

La polul opus:

  • 13,6g este cantitatea minimă de grăsimi găsită în produse ce au făcut parte din studiile din 2016 și 2018.
  • 15,3g în studiul din 2011;
  • 14,5g în studiul din 2015;
  • 16g 5g în studiul din 2021.

Din punct de vedere al cantității de glucide

  • 10,2g este cantitatea maximă de glucide găsită într-un singur produs, în studiul din 2011
  • 9,9g în studiul din 2021
  • 8,8g este cantitatea de glucide găsită în studiul din 2015,
  • 8g in studiul din 2018
  • 7,1g în studiul din 2016;

Din punct de vedere al fibrelor

34,45% din produsele studiate au în componența lor fibre.

În studiul din 2011, nu am identificat niciun produs care să conțină fibre, iar în 2016, din cele 21 de produse studiate, un singur produs a avut fibre în componența sa. Spre deosebire de studiile din ani trecuți, în 2021 din 39 de produse studiate, 21 au avut în compoziția sa fibre.

Din punct de vedere al cantității de proteină:

  • 13,3g este valoarea maximă a proteinelor găsite într-un singur produs, în studiul din 2011.
  • 11g în studiul din 2015,
  • 10,9g în studiul din 2016
  • 7g în studiul din 2018.
  • 12g în studiul din 2021

La polul opus:

  • 0,4g este valoarea minimă a proteinelor găsite într-un singur produs, în studiul din 2016.
  • 2g în studiul din 2015 și 2018
  • 1,8g în studiul din 2021

Din punct de vedere al conținutului de sare

  • 1,95g este valoarea maximă de sodiu dintr-un produs (echivalentul a aproape 40% din cantitatea zilnică de sare recomandată de Organizația Mondială a Sănătății), atinsă în studiul din 2021
  • 1,89g în studiile din 2016 și 2018
  • 1,4g în studiul din 2015,
  • 0,65g în studiul din 2011

Valoarea minimă de sare reprezentat:

  • 0,46g este valoarea minimă de sodiu dintr-un produs, regăsită în studiul din 2011.
  • 1g în studiul din 2015;
  • 51g în studiile din2016, 2018 și 2021.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca un adult să consume mai puțin de 2g de sodiu pe zi (ceea ce înseamnă 5 g sare).

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati