Patinoarul Berceni Arena din Sectorul 4, desemnat să găzduiască Supercupa României la hochei pe gheață

Patinoarul Berceni Arena din Sectorul 4 a intrat în linie dreaptă cu probele tehnice, înainte de darea în folosință.

Patinoarul Berceni-Arena este găzduit într-o clădire nou-nouță, ridicată de la zero, cu două niveluri, parter și un etaj, ce va avea în jurul său aproximativ 3.000 de metri pătrați de spații verzi.

În interiorul clădirii, sunt amenajate spații de servire în foaier, la parter, dar și la etaj, precum și alte încăperi dedicate serviciilor de garderobă, birourilor, vestiarelor, instalațiilor de gheață, sălii metodice, cabinelor VIP și cabinelor pentru presă.

Costurile noului patinoar olimpic se ridică la 10 milioane de euro, iar lucrările, executate de trei firme contractate de Primăria Sectorului 4 au durat aproximativ 1 an și opt luni.

Singurul patinoar competițional din București și, totodată, singura astfel de facilitate sportivă ridicată în Capitală în ultimii 70 de ani va fi gazda primului meci de hochei disputat în București, după o pauză de mai bine de 12 ani, transmite Primăria Sectorului 4. Este vorba de Supercupa României – 2024, la hochei pe gheață, care se va juca pe 31 august a.c., între CSM Corona Brașov și ACSH Gheorgheni.

Anunțul a fost făcut de către Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, în cadrul unei conferințe de presă organizate chiar pe suprafața de joc a noului patinoar.

„Reușim să repunem orașul pe harta capitalelor europene care oferă oamenilor infrastructură dedicată practicării sporturilor pe gheață, cu speranța că vom reînvia performanța remarcabilă a hocheiștilor români din perioada anilor 70 – 80, când aceștia participau și performau la competițiile de prim rang ale hocheiului mondial. Sunt bucuros să constat că între 2020 și 2024, Sectorul 4 a devenit capitala Capitalei și în privința sportului, mai ales în condițiile în care sporturile pe gheață nu au avut acces la infrastructură specifică în ultimii ani. Avem aici, în cartierul Apărătorii Patriei, o oportunitate uriașă de a descoperi campioni, iar acest patinoar – Berceni Arena, va fi locul în care copiii din București vor putea să învețe să patineze. Organizat și atent monitorizați de oficialii clubului de hochei pe care îl vom înființa în septembrie. Îi așteptăm la patinoar, cu brațele deschise, pe bucureșteni, pe toți iubitorii sporturilor pe gheață  pentru că, pe lângă sănătate, sportul înseamnă spirit de echipă, înseamnă prietenie, înseamnă bucurie, înseamnă și tristețe, și momente dificile. Dar toate aceste lucruri sunt absolut necesare unei dezvoltări sănătoase”, a declarat primarul Sectorului 4.

Iminenta inaugurare a Patinoarului Berceni Arena în anul în care hocheiul românesc împlinește 100 de ani existență, a fost remarcată și de Attila Nagy-Ferenc, președintele Federației Române de Hochei pe Gheață.

„Sunt foarte bucuros că vom reuși să organizăm aici, pe Berceni Arena, acest meci, pentru că Bucureștiul are mare nevoie de patinoar. Sper ca lucrurile bune care s-au întâmplat în Sectorul 4, să fie o pildă și pentru celelalte sectoare, astfel încât să avem cât mai multe spații de acest tip. Mult succes tuturor celor care sunt implicați în acest proiect și sper să avem o colaborare fructuoasă și să aducem hocheiul la nivelul la care a fost în anii 80”, a declarat Attila Nagy-Ferenc, președintele Federației Române de Hochei pe Gheață

Prezentă la acest eveniment, Elisabeta Lipă, cvintuplă campioană olimpică la canotaj și actual Președinte al Agenției Naționale pentru Sport s-a declarat încrezătoare că investițiile Sectorului 4 în infrastructura sportivă vor continua.

„Eu sper că acești primari care demonstrează că se poate, să fie modele și pentru ceilalți și să nu mai așteptăm 70 de ani ca să finalizăm sau să începem construirea unui alt patinoar! Vă felicit din toată inima că ați reușit să duceți la bun sfârșit un astfel de obiectiv. Sunt ferm convinsă că nu vă veți opri aici.  Întotdeauna începutul este greu, dar atunci când reușești să faci ceva frumos, ceva mult așteptat și de foarte mult timp, la bun sfârșit, înseamnă că știi, înseamnă că ai o echipă performantă, înseamnă că știi care sunt nevoile cu care se confruntă cetățenii Sectorului 4. Așa că, domnule primar, o să vă urmăresc cu atenție, pentru că sunteți un primar foarte activ. Vă doresc din suflet să aveți parte numai de asemenea bucurii și să ne întâlnim la cât mai multe astfel de inaugurări”, a declarat Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare a secolului 20.

  • Una din cele mai surprinzătoare caracteristici ale acestei structuri, ridicate de la zero, va fi dată de diferența temperaturii resimțită la nivelul gheții, comparativ cu cea din tribune. Astfel, în timp ce pe patinoar se va menține o temperatură de aproximativ 5-6 grade, spectatorii din tribune se vor bucura de temperaturi ceva mai blânde, în jurul a 15 grade, similare cu cele de primăvară.

Mai jos, la nivelul patinelor, gheața va fi menținută în stare foarte bună cu ajutorul a două echipamente frigorifice, ce vor păstra o temperatură constantă de -5 grade Celsius. Spectatorii vor asista la competițiile sportive într-o atmosferă plăcută, fără să resimtă frig.

Acest lucru este posibil datorită tehnologiei moderne de climatizare, ce include trei centrale pentru tratarea aerului din sală. În plus, o construcție subterană a fost realizată pentru rezerva de apă, în scopul stingerii unui eventual incendiu.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati