Patrarhia respinge recomandarea CE privind slujbele de Crăciun doar online: Nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate impune acest lucru

0
90
patriarhia romana

Comisia Europeană poate face recomandări în sensul încurajării oamenilor de a se proteja sanitar în viața sărbătorilor, iar aceste recomandări nu pot duce la transferarea în online a slujbelor de Crăciun, transmite Patriarhia Română, comentând o informație făcută publică de Corriere della Sera, dar neconfirmată de la Bruxelles.

„Comisia Europeană nu decide și nu poate impune nimic în sfera esențială a religiosului, doar poate emite recomandări(!) legate de încurajarea și intensificarea protejării de noul coronavirus în viața socială din perioada sărbatorilor. Aceste recomandări(!) în sine nu pot conduce discreționar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun și nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru.

Bisericile însele (formate din majoritatea persoanelor care compun societatea românească și nu numai) sunt perfect conștiente de situația actuală extrem de dificilă și implicate caritabil major în sprijinirea autorităților, alături de care au fost și vor rămâne constant în combaterea pandemiei”, a trasnmis Patriarhia, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, scrie Digi24.

Potrivit sursei citate, în biserici slujbele religioase se pot desfășura în condiții de „reală siguranță”, iar cultele „pledează permanent pentru respectarea regulilor sanitare în legătură cu care suntem mereu asigurați că, respectate fiind, sunt și eficiente”.

„Cei care cu ostentație nu le respectă, ignorându-l astfel pe aproapele lor și sfidând eforturile uriașe ale personalului medical, se compromit moral pe cont propriu și pot fi avertizați/ sanctionați legal.

Responsabilitatea publică și perceperea sănătății celuilalt ca o problemă personală de natură spirituală sunt lucruri care, mai ales în actualul context, onorează în modul cel mai înalt. Ele trebuie asumate în mod practic de oricine are conștiința statutului său de creștin”, potrivit sursei citate.

Comisia Europeană ar recomanda înlocuirea liturghiilor de Crăciun față în față cu „inițiative online sau televizate”, iar recomandările ar urma să facă parte dintr-un proiect ce va fi publicat miercuri, scria Corriere della Sera.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.