Patriarhia Română, după ce premierul a interzis pelerinajul de la București: Autarhismul decizional și aroganța nu au onorat pe nimeni

0
43
patriarhia romana

Patriarhia Română, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Vasile Bănescu, a reacționat la decizia premierului Ludovic Orban privind restricțiile de la Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou. Astfel, Patriarhia acuză lipsa dialogului interinstituțional, pentru că Biserica Ortodoxă Română nu a fost consultată înainte de luarea deciziilor care afectează libertatea religioasă a ortodocșilor.

”Exercițiile negative de imaginație la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioși (declarați aprioric suspecți), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităților) și la importanța prezenței și manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare.

Lipsa dialogului interinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experți în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului și sănătății publice, denunță un excesiv superior dispreț față de realitate socială imediată. Aceasta e mult mai complexă decât le pare celor ce cred că poate fi oricând și cu orice consecințe modificată. Organismul comunitar funcționează firesc doar în stare de echilibru izvorât din discernământ și dialog pentru care Biserica pledează permanent. Ca și pentru respectarea tuturor regulilor de natură sanitară ce se impun acum.

Aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni.

Pelerinajul organizat riguros, în condiții excepționale de respectare a unor reguli aplicate drastic și a căror încălcare (acum imaginară) poate fi sancționată oricând de autorități, este nu doar una dintre expresiile profunde ale libertății religioase responsabile, ci, în actualul context, și o formă benefică de încredere și de respect față de majoritatea oamenilor cuminți și credincioși ai acestei țări.”, a punctat Vasile Bănescu.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că, după pelerinajul de la Iași privind Sf. Parascheva, și cel de la București, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Capitalei, va fi interzis. La pelerinaj pot participa doar bucureștenii, prezența credincioșilor din alte localități fiind interzisă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.