Patriarhia Română: Vaccinarea este un drept, şi nu o obligaţie

0
113
patriarhia romana

Pentru succesul campaniei de vaccinare anti-Covid 19, este necesară informarea corectă a populaţiei cu privire la unele aspecte, precum caracterul voluntar, gratuit şi sigur al actului de vaccinare, a faptului că acesta este un drept, şi nu o obligaţie., a precizat vineri Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, potrivit unui comunicat de presă.

„În legătură cu „caracterul sigur al actului de vaccinare”, cei care au autoritatea profesională şi morală să recomande un vaccin absolut nou şi descoperit recent sunt exclusiv specialiştii din domeniul medical respectiv. În acest sens, Patriarhia Română salută vestea bună a apariţiei vaccinului care ar putea diminua şi stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunţa în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit şi despre care specialiştii în domeniu se pronunţă ei înşişi în mod gradual sau diferit”, a precizat comunicatul BOR.

Poziţia Patriarhiei Române, care preţuieşte ştiinţa medicală şi multele beneficii ale acesteia, a fost şi rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esenţială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilităţii concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătăţii persoanei vaccinate, a arătat Vasile Bănescu.

În concluzie, a arătat purtătorul de cuvânt, vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil şi în totală cunoştinţă de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autorităţile competente şi receptată corect de cetăţeni.

“În acest mod, teama şi ezitarea vor fi învinse de încredere şi speranţă”, a adăugat Vasiel Bănescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.