Patru din zece adolescenți nu vor să urmeze studii liceale. Unii sunt nevoiți să întrețină familia

Patru din 10 elevi de gimnaziu se declară dezinteresați să urmeze studii liceale. Aceștia consideră liceul inutil, neatractiv sau prea costisitor. Cei mai mulți provin din mediul rural și vor fi nevoiți să muncească pentru a se putea întreține. În schimb, mii de copii din marile orașe învață până la 10 ore pe zi pentru a ajunge la colegii de top.

Inspectoratele școlare din toată țara tocmai au publicat broșurile de admitere la liceu. Mulți elevi de clasa a 8-a nu sunt însă interesați să își continue studiile, chiar dacă învățământul liceal este obligatoriu.

„Procentul ridicol de scăzut, rușinos de scăzut, al copiilor care optează pentru învățământul vocațional, profesional, dual — 12-15% — în condițiile în care asta reprezintă categoria de resursă umană cerută cu disperare de angajatori”, a declarat Marian Staș, expert în educație.

Elevii din mediul urban se pregătesc pentru a intra la licee de top

Mulți dintre absolvenții de gimnaziu, în special din mediul urban, visează însă să ajungă antreprenori sau manageri, tocmai de aceea se orientează către colegiile de top.

„Lupta cea mai grea se va da la liceele renumite din marile orașe, unde, pentru a fi admiși, elevii trebuie să aibă rezultate extraordinare. De exemplu, la Colegiul Național Sfântul Sava din București, anul trecut, ultima medie de admitere de la Matematică-Informatică a fost 9,90”, a transmis Raluca Măndoiu, jurnalist ANtena 3 CNN.

Indiferent la ce liceu intră, elevii își doresc programe școlare adaptate, manuale actualizate și flexibilitatea de a-și alege materiile preferate.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati