Patru păduri urbane, finanțate prin PNRR, promise de Primăria Sectorului 1

Primăria Sectorului 1 va planta patru păduri urbane cu un total de 73.000 de puieți forestieri finanțate prin PNRR. Acestea vor fi situate la intersecția Șoselei Străulești cu Bulevardul Ion Ionescu de la Brad (2.557 mp), pe strada Gheorghe Pripu (5.081 mp), pe strada Marginei (10.084 mp) și pe strada Străulești (6.121 mp).

Pe aceste suprafețe, în prezent, este vegetație crescută spontan, sunt resturi de construcție și diverse împrejmuiri improvizate. Puieții forestieri pe care administrația locală a Sectorului 1 urmează să îi planteze aici sunt din diferite specii de arbori (stejar roșu, stejar penduculat, stejar brumăriu, cer, dud, plop alb, tei argintiu, frasin, frasin de baltă și salcâm) și arbuști (alun, corn, liliac, sălcioară, păducel, sânger și lemn câinesc). Toate aceste păduri urbane vor fi înconjurate de garduri vii (glădiță, cătină roșie și lemn câinesc).

“Mai avem un singur pas, aprobarea lui, în ședința de joi de către Consiliul Local Sector 1 controlat de PSD și PNL. Mă aștept la orice, deoarece suntem în plină campanie electorală, avem zeci de proiecte vitale care sunt blocate, dar refuz să cred că vor opri plantarea a 73.000 de arbori și arbuști în Sectorul 1, ar fi prea mult și de-a dreptul ticălos. Lucrăm la acest proiect de mai multe luni: am cadastrat toate zonele, terenurile sunt în administrarea noastră și nu au probleme juridice, am obținut toate avizele necesare, au fost sute de ore de birocrație, pentru ca o mână de consilieri să-l blocheze”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Primăria Sectorului 1 urmează să depună acest proiect în cadrul apelului de proiecte PNRR/ 2023/ C2/ Componenta C2- Păduri și protecția biodiversității, iar suma totală eligibilă este de 1,2 milioane lei. Cheltuielile neeligibile care pot apărea pe durata implementării proiectului vor fi asigurate din bugetul local.

Totodată, cheltuielile de mentenanță ale investiției vor fi prevăzute pentru o perioadă de minimum 10 ani de la data ultimei plăți din cadrul proiectului și se vor asigura din bugetul local al Sectorului 1. Cele mai importante lucrări de mentenanță vor consta în completări ale lipsurilor din cadrul suprafeței plantate după primele două sezoane de vegetație, trei lucrări de mobilizare a solului, administrare de îngrășăminte foliare, pentru a asigura o bună dezvoltare a puieților forestieri, irigarea acestora, în primul sezon de vegetație după plantare și combaterea dăunătorilor, dacă este cazul.

Conceptul de pădure urbană este relativ nou și a apărut datorită nevoilor locuitorilor marilor orașe: reducerea poluării, spații pentru recreere, conservarea biodiversității, modelarea microclimatului etc. Este un proiect pe termen lung, care are ca scop creșterea calității vieții cetățenilor, protejarea ariei naturale și combaterea schimbărilor climatice.

În spiritul transparenței care caracterizează instituția noastră, toate proiectele aflate pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local sunt publice pe site-ul www.primariasector1.ro  și pot fi consultate de orice persoană interesată accesând următorul link: https://primariasector1.ro/sectiunea/convocator-sedinte-consiliul-local/

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati