Pe 6 iulie, Eduard Antal ajunge cu ediţia a V-a a turneului Orgile României la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti

După succesul concertului inaugural de la Catedrala Romano-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Iaşi, organistul Eduard Antal va cânta joi, 6 iulie, în locul în care se simte „acasă”, la Catedrala „Sfântul Iosif” din București.

”Am început la Iași, chiar în zona mea natală, Moldova, am avut mari emoții pentru că am avut în jurul meu familia, prietenii, cunoscuții. În doar câteva zile voi ajunge la București, la Catedrala „Sfântul Iosif”, un loc foarte drag mie, unde mă simt ca acasă. Sunt emoționat, dar, în același timp, abia aștept să văd catedrala plină cu cei care iubesc muzica”, spune Eduard Antal.

Organistul Eduard Antal va susține în lunile iulie şi august concerte în biserici catolice şi evanghelice din întreaga țară în cea de-a cincea ediție a Turneului Naţional Orgile României.

În bisericile din România există peste 1000 de orgi. Acestea reprezintă un tezaur de tradiție culturală pe cât de bogat, pe atât de neștiut de public. Repertoriul ales de Eduard Antal propune o panoramare a modului în care s-a scris pentru „Regina Instrumentelor” în secole de istorie a muzicii:

Repertoriul pe care îl propun în acest an are două caracteristici esențiale: în primul rând poartă amprenta contrastului (vechi-nou, cunoscut-necunoscut), iar în al doilea rând germinează o perspectivă sacră a muzicii de orgă. Metaforic, repertoriul din acest an este asemenea unui fruct: lucrările de la început și de la final sunt extrem de cunoscute și au un „gust” bun, plăcut (poate cea mai cunoscută lucrare de orgă Toccata în re minor de Johann Sebastian Bach sau Adagio în sol minor de Albinoni), iar miezul, în ciuda gustului „amar” este cel ce reprezintă germenele vieții, iar în programul pe care îl propun în acest an sâmburele este reprezentat de lucrări ce dezvoltă teme muzicale sacre. (Eduard Antal)

Turneul Național Orgile României va ajunge pe 6 iulie la București, la Catedrala „Sfântul Iosif”. Intrarea este liberă.

Organistul Eduard Antal va cînta pe 8 iulie la Deva, pe 9 și 10 iulie la Arad și Vinga, pe 12 și 14 iulie la Reșița și Drobeta Turnu Severin, iar pe 31 iulie se oprește la Cluj. Turneul se va încheia pe 26 august la Biserica Evanghelică din Brașov. Biletele pentru concertul din data de 26 august, de la Biserica Evanghelică din Brașov pot fi achiziționate de la casa de bilete aflată în incinta magazinului INSPIRATIO Gift Studio, situat la adresa Curtea Johannes Honterus nr. 8, sau online de pe www.booktes.com.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati