Percheziţii în București, Brașov și Ilfov, la persoane bănuite de fraude informatice cu cartele SIM

 această dimineaţă, au loc 12 percheziţii în Braşov, Ilfov şi Bucureşti pentru destructurarea unei grupări infracţionale bănuite că, prin substituirea cartelelor SIM, ar fi accesat fără drept conturile bancare şi cele pe reţelele sociale aparţinând a 50 de victime. De asemenea, ar fi postat pe paginile de socializare ale victimelor sau ar fi transmis mesaje private persoanelor din listele de prieteni, solicitând transferuri de bani.

La data de 18 noiembrie, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii informatice din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, efectuează 12 percheziţii domiciliare, într-un dosar care vizează săvârşirea de infracţiuni informatice.

Activităţile au loc în judeţele Braşov (10 percheziţii), Ilfov (o percheziţie) şi municipiul Bucureşti (o percheziţie), iar poliţiştii pun în executare 14 mandate de aducere cu privire la persoanele vizate (11 în Braşov şi 3 în Bucureşti).

Cei în cauză sunt bănuiţi că ar fi înlocuit cartelele SIM alocate clienţilor de către companiile de telefonie mobilă, pentru a prelua controlul asupra numărului de telefon al persoanelor vătămate.

Aceştia ar fi contactat succesiv operatorii call-center din cadrul reţelelor de telefonie mobilă, de la care ar fi primit date parţiale privind codurile de acces. După ce era obţinut controlul asupra numărului de telefon, cei în cauză ar fi schimbat credenţialele de acces la diverse conturi deţinute de persoanele vătămate, iar ulterior ar fi obţinut detalii referitoare la conturile deschise pe platforme de socializare, precum şi informaţii legate de conturile bancare.

Ulterior, ar fi accesat conturile de internet banking ale persoanelor vătămate, ar fi postat pe paginile acestora de socializare sau ar fi transmis mesaje private persoanelor din listele de prieteni ale victimelor, solicitând transferuri de bani în conturi deschise la companii de carduri preplătite.

Până în prezent, au fost identificate 50 de persoane vătămate, prejudiciul total fiind de peste 100.000 de lei.

Cei în cauză vor fi conduşi la sediul D.I.I.C.O.T pentru audierii şi dispunerea măsurilor legale, aceştia fiind cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, fals informatic, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

La acţiune participă 39 de poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov, cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati