Percheziţii la membrii unei grupări care cerea taxă de protecţie dezvoltatorilor imobiliari din Bucureşti

Procurorii şi poliţiştii au făcut, marţi, percheziţii în Bucureşti şi în judeţul Prahova, la persoane suspectate că cereau taxă de protecţie unor dezvoltatori imobiliari care construiau în Sectorul 1. Activitatea infracţională ar fi început în 2017, iar fiecare membru al grupării avea un rol bine delimitat.

”La data de 09.11.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Grupări Infracţionale Violente din cadrul DGPMB au efectuat un număr de 3 percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Prahova, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi lipsire de libertate”, a transmis, marţi, DIICOT, potrivit news.ro.

Gruparea s-a axat pe dezvoltatori imobiliari care construiau în Sectorul 1

Procurorii precizează că, începând cu anul 2017, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, pe raza municipiului Bucureşti, în vederea comiterii infracţiunii de şantaj, respectiv, în scopul determinării prin constrângere a victimelor, dezvoltatori imobiliari, la plata unor sume de bani pretinse de membrii grupării drept ”de taxă de protecţie”. 

La rândul lor, poliţiştii din Bucureşti au precizat că gruparea s-a axat pe dezvoltatori imobiliari care construiau în Sectorul 1 din Bucureşti.

”Din cercetări s-a conturat presupunerea rezonabilă că persoanele bănuite ar fi constrâns dezvoltatori imobiliari care întreprind proiecte de edificare a unor imobile în sectorul 1, să le remită sume de bani drept taxă de protecţie”, a transmis Poliţia Capitalei.

Procurorii au mai precizat că fiecare membru avea un rol bine stabilit, ”puterea de decizie aparţinându-i liderului grupării, personaj notoriu în mediul infracţional”.

Potrivit procurorilor, de cele mai multe ori, în urma acţiunilor de constrângere, confruntându-se cu riscul de a nu reuşi să finalizeze edificiul dezvoltat, victima era nevoită să se „înţeleagă” cu liderul grupării şi să-i remită acestuia ”taxa de protecţie” impusă. 

În urma percheziţiilor, au fost ridicate sumele de 8.000 de lei şi 5.500 de euro.

La sediul DIICOT – Structura Centrală, au fost duse, în vederea audierii, un număr de 5 persoane.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati