Pericolul din alimentele pentru post. Pateul vegetal are 13 E-uri periculoase și conservanți/ Președinte InfoCons: ”Înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul”

Pericolul din alimentele pentru post. Pateul vegetal care se găsește în supermarketurile din România poate conține până la 13 E-uri, asta au constatat specialiștii de la InfoCons.

Foarte consumat în această perioadă de post, produsul este plin de conservanți și există în componenta sa doar câteva ingrediente naturale.

”Această pastă vegetală se fabrică din apă, ulei vegetal de floarea soarelui, proteină vegetală din soia, amidon din porumb/grâu, aditivi alimentari, iar cantitea de legume din acest produs este insignifiantă, de până la 5%.

”Într-o cutie de pateu, din punct de vedere caloric, găsim 500 de calorii”

Asta înseamnă că într-o cutie de 200 gr de pateu vegetal găsim cam 10 gr de legume, legume care se introuc sub formă de pulbere. consumatorii trebuie să urmărească lista de ingrediente.

Într-o cutie de pateu vom constata că avem 3 gr de sare, iar din punct de vede caloric o să găsim 500 de calorii. Eu recomand să evite acest produs, ar fi bine să își prepare singuri acasă o pastă vegetală din legume coapte, condimente: sare, piper, boia, usturoi. Și așa obținem un produs sănătos” a explicat la Antena 3, Costel Stanciu, Asociația Pro Consumatori.

Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 13:

  • 2.56% din produse au în compoziție 13 E-uri;
  • 5.13% din produse au în compoziție 11 E-uri;
  • 5.13% din produse au în compoziție 10 E-uri;
  • 2.56% din produse au în compoziție 9 E-uri;
  • 2.56% din produse au în compoziție 7 E-uri;
  • 12.82% din produse au în compoziție 6 E-uri;
  • 12.82% din produse au în compoziție 5 E-uri;
  • 15.38% din produse au în compoziție 4 E-uri;
  • 2.56% din produse au în compoziție 3 E-uri;
  • 38.46% din produse nu au în compoziție E-uri;

Tabelul cu numericul de aditivi poate fi consultat AICI.

Președinte InfoCons: ”Înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate vegetal”

”Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate vegetal cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?, o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului vegetal? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri, aditivi, coloranți, iar dacă discutăm despre produsele care conțin soia, să ne informăm și să fim atenți dacă soia nu provine dintr-o cultură modificată genetic.

Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate vegetal, descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate vegetal sau o salată la conservă cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr.”, a declarat Sorin Mierlea – Președinte InfoCons.

Ce sunt aditivii alimentari regăsiți frecvent în pateurile vegetale?

E 407 (caragenanul ) – Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din anumite specii de alge. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne,peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.

E621 (monoglutamatul de sodiu) – aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este recunoscut drept sarea de sodiu a acidului glutamic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţie bacteriană din melasă. Se poate adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze.

E330 (acid citric) – Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelificanţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. în mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie. Pentru uz industrial se obţine prin fermentarea melasei sau zahărului în prezenţa mucegaiului Aspergillus niger.Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de fructe, legume, lapte, în uleiuri şi grăsimi neemulsionate şi emulsionate, produse de panificaţie, patiserie, cofetărie etc., cât şi în produse destinate sugarilor şi copiilor mici sănătoşi, în cantităţi prevăzute de reţete.

E316 (eritorbat de sodiu) – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, având de asemeni şi funcţii de regulator de aciditate, conservant, aromatizant şi sechestrant. Se prezintă sub forma E 331(i) – Citrat biacid de sodiu, E 331(ii) – Citrat monoacid de sodiu sau E 331(iii) – Citrat trisodic, toate acestea fiind săruri de sodiu ale acidului citric. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de lapte, legume, fructe, în uleiuri şi grăsimi de origine animală sau vegetală emulsionate sau neemulsionate, lapte parţial sau total deshidratat, în preparate din carne tocată proaspătă.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati