Persoanele care obțin venituri din chirii vor plăti impozit mai mare în 2023

Anul 2023 aduce mai multe modificări pentru persoanele care au deja o locuință închiriată sau urmează să facă acest lucru. Astfel, impozitul va crește și contractual de închiriere trebuie înregistrat din nou la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), relatează gandul.ro.

Conform OG 16/2022, de la 1 ianuarie 2023, se elimină cota forfetară de 40% și impozitul va fi astfel calculat direct la venitul brut. Asta înseamnă că se va plăti 10% din venitul din chirii, în loc de 6%.

Excepție de la această regulă vor face sumele obținute din arendă sau din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală.

Persoanele care obțin venituri din chirii în anumite condiții datorează și contribuția la sănătate, calculată în procentul de 10% asupra:

  • nivelului a șase salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor anuale din chirii cuprinse între șase și 12 salarii minime brute pe ţară (18.000 lei și 36.000 lei; 3.000 lei este nivelul salariului minim în anul 2023);
  • nivelului de 12 salarii minime brute pe ţară – în cazul veniturilor anuale din chirii cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară (36.000 lei și 72.000 lei);
  • nivelului de 24 salarii minime brute pe ţară – în cazul veniturilor anuale din chirii de peste 24 salarii minime brute pe ţară (peste 72.000 lei).

Pentru plata impozitului, cei care închiriază locuințele trebuie să depună Declarația unică, care se poate face prin mijloacele electronice de transmitere la distanță, mai exact prin intermediul „Spațiul privat virtual”, disponibil pe www.anaf.ro; www.e-guvernare.ro. De asemenea, declarația se poate depune și în format fizic la ghișeul ANAF.

Contractele de închiriere, înregistrate la ANAF

Conform OG 16/2022, redevine obligatorie înregistrarea contractelor de închiriere la ANAF, obligativitate care a fost eliminată în 2018.

Potrivit unor statistici Eurostat, bazate pe date oficiale, doar 4% dintre români au declarat că pentru locuința în care trăiesc plătesc o chirie.

Însă, se estimează că numărul real al acestora este mult mai mare, ajungând chiar la 15% în orașele mari, deci există multe persoane care închiriază fără contract.

Obligația de a transmite contractele de închiriere se aplică deja, din 1 ianuarie 2023. Transmiterea contractului de închiriere încheiat după 1 ianuarie se va face către administrația fiscală, în cel mult 30 zile de la semnare, în vreme ce pentru cele aflate în derulare, termenul de conformare este de 90 de zile.

Înregistrarea contractelor de închiriere la ANAF este atât în beneficiul proprietarului, cât și chiriașului, mai ales dacă apar neînțelegeri între cele două părți, notează ceccarbucuresti.ro.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati